Politika

Opozicija i organizatori protesta dogovorili pritisak na vlast

Lideri parlamentarne opozicije sastali su se danas sa organizatorima protesta “Odupri se-97000” na kojem se raspravljalo o modelima budućeg djelovanja, jačanju pritiska na vladajuće strukture, o širenju protesta i na druge gradove mimo Podgorice, ali i podršku međunarodne zajednice.
Opozicija i organizatori protesta dogovorili pritisak na vlast
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno iz Demokratske Crne Gore, koja je bila domaćin sastanka,  analizirana je aktuelna politička situacija i proteklih protesta, ali i dogovoreno preduzimanje konkretnih mjera sa ciljem realizacije Sporazuma za budućnost, koji su na Trgu, pred desetinama hiljada okupljenih građana, potpisali svih 39 poslanika opozicije.

“Saglasno prethodno navedenom, lideri i predstavnik organizatora protesta su se na sastanku saglasili da  predstave Sporazum za budućnost relevantnim međunarodnim adresama. Zarad konkretizacije, na sastanku je postignut dogovor da nekoliko radnih grupa i kreativnih timova odmah počne da radi na strategiji osmišljavanja različitih akcija, koje će biti u funkciji pritiska na vlast. Ovo naročito kada se ima u vidu da protesti i svojom dosadašnjom masovnošću i karakterom ostvaruju svrhu i olakšavaju postizanje cilja, te da takav građanski, mirni i nenasilni pritisak postaje sve manje podnošljiv i odoljiv za režim”, saopšteno je nakon sastanka.

Kako dodaju, lideri i organizatori protesta su odlučni da, na krilima volje građana, koja je nesumnjivo za promjene, a koju oni iz dana u dan pokazuju na trgovima i ulicama Crne Gore, ovoga puta gotovu stvar – smjenu režima izvedu do kraja i, time, učine prvi korak ka demokratizaciji crnogorskog društva.

Tokom sastanka se moglo čuti da porotestima podrška mora biti angažman svih političkih subjekata i njihove partijske infrastrukture, ali i da treba djelovati planski, zajednički, bez sujeta, jer je to, kako ponavljauu, jedini način da se dese promjene u Crnoj Gori.

Ovo je četvrti sastanak opozicije sa organizatorima protesta, a domaćin susreta su Demokrate.

Da podsjetimo, organizatori protesta “Odupri se – 97000” postigli su na drugom sastanku dogovor sa predstavnicima parlamentarnih opozicionih partija oko “Sporazuma o budućnosti”, koji su nakon toga, potpisali opozicioni poslanici.

Portal Analitika