Svijet

Bramerc: Genocid u Ruandi bio je planiran napad

Genocid u Ruandi bio je planiran napad koji je imao za cilj uništavanje Tutsu grupe osmišljen na najvišim nivoima, saopštio Serž Bramerc.
Bramerc: Genocid u Ruandi bio je planiran napad
Tanjug/B92Izvor

Povodom 25. godišnjice genocida nad Tutsima, tužilac Serž Bramerc iz Kancelarije tužilaštva Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, održao je govor u kom je naglasio da je komemoracija trenutak da se potvrdi naša zajednička posvećenost sprečavanju da drugi trpe užase genocida, navedeno je u saopštenju Kancelarije.

Tužilac je podsetio na važnu ulogu koju je imao Međunarodni krivični sud za Ruandu (ICTR) koji je 61 osobu osudio za najveću odgovornost, za genocid.

Za žrtve je teško, ako ne i nemoguće da krenu naprijed kada oni koji su optuženi za užasne zločine ostaju slobodni, naveo je tužilac.

Za krivični sud kao što je Mehanizam, rad ostaje nedovršen sve dok su begunci na slobodi, istakao je Bramerc. Tužilac je osudio poricanje genocida u Ruandi u svim njegovim oblicima i manifestacijama.

Naglašavajući promovisanje obrazovanja i sećanja kao ključnog alata u borbi protiv poricanja genocida i ideologije, on je rekao da se ono što je uspostavljeno u sudnici mora podučavati u učionici.

Buduće generacije moraju znati opasnosti ideologije genocida. One moraju znati istinu kako bi mogle čvrsto da odbace poricanje genocida u svakom trenutku i na svim mjestima, navedeno je u saopštenju.

Portal Analitika