Društvo

Podrška Strategiji odbrane Crne Gore

Odbor za bezbjednost i odbranu, većinom glasova, predložio je da Skupštini usvoji Predlog strategije odbrane Crne Gore, naglašavajući značaj novog strateškog dokumenta kojim će se identifikovati izazovi, rizici i prijetnje koji imaju implikacije na sektor odbrane.
Foto: Skupština Crne Gore
Foto: Skupština Crne Gore
MinaIzvor

Članovima Odbora predočeno je stanje u domenu bezbjednosnog okruženja Crne Gore sa posebnim osvrtom na globalnu i regionalnu bezbjednost.

Predstavnik Ministarstva odbrane Ivica Ivanović je kazao da Strategija, koja je odraz i NATO koncepta, daje viziju osnovne odbrambene funkcije.

„To je zaštita nezavisnosti i državne teritorije Crne Gore uz sveobuhvatan pristup i doprinos svih institucija”, kazao je Ivanović.

Prema njegovim riječima, izvršena je procjena uticaja strateškog bezbjednosnog okruženja na sistem odbrane države.

„Definisani su strateški odbrambeni ciljevi, koncept odbrane, stubovi sistema misije i zadaci Vojske i vizija razvoja”, rekao je Ivanović.

Članovi Odbora su ocijenili da savremeni izazovi, rizici i prijetnje zahtijevaju nove sposobnosti i naprednu obuku, da su planiranje, razvoj i obuka ljudskih resursa ključna oblast za izgradnju uspješnog sistema odbrane Crne Gore.

„Iskazana je podrška aktivnostima koje imaju za cilj unapređenje kapaciteta i osposobljenosti ljudskih resursa kroz upotrebu mehanizama međunarodne saradnje“, kaže se u zaključcima.

U diskusiji o elementima obavještajnog djelovanja, ukazano je da proaktivna koordinacija na nacionalnom nivou, intenzivna međunarodna saradnja sa partnerskim službama i organizacijama i stalna komunikacija sa NATO-om, predstavljaju imperativ u jačanju kapaciteta nadležnih službi.

Članovi Odbora su konstatovali da je, u uslovima savremenog bezbjednosnog okruženja, jačanje otpornosti države i društva, razvijanje individualne i kolektivne sposobnosti za suprotstavljanje bilo kom obliku ugrožavanja bezbjednosti stalni zadatak od vitalnog značaja svih elemenata sistema odbrane.

U Predlogu strategije odbrane se navodi da će Vojska upotrijebiti sve raspoložive resurse, u saradnji sa ostalim elementima sistema odbrane i savezničkim snagama, u cilju zaštite nezavisnosti, suverenosti i državne teritorije Crne Gore.

"Opasnost od vojne prijetnje Crnoj Gori značajno je smanjena, kao posljedica integracije države u NATO i smanjenja vojnih efektiva u region, ali da se ne smije zanemariti", kaže se u dokumentu.

Navodi se da će Vojska razvijati sposobnosti neophodne za odvraćanje, zaustavljanje i odbacivanje eventualne oružane agresije, samostalno i uz pomoć NATO snaga.

Kako piše u dokumentu, Vojska će izgrađivati i održavati sposobnosti nadzora i zaštite mora i vazdušnog prostora u saradnji sa drugim državnim institucijama i saveznicima, biti organizovana tako da u slučaju potrebe obezbijedi uspješno narastanje vojnog potencijala Crne Gore na potrebnu veličinu.

“U mjerama strateškog odvraćanja i odbrane država članica NATO, Crna Gora će učestvovati sa deklarisanim, ali i drugim potrebnim snagama i sredstvima Vojske, u skladu sa iskazanim potrebama i utvrđenim mogućnostima”, piše u Predlogu strategije.

Crna Gora će, kako se navodi, razvijati sposobnosti za istovremeno učestvovanje u minimalno jednoj operaciji koji vode NATO, Evropska unija i Ujedinjene nacije, a učešće u većem broju misija je moguće i zavisiće od političke odluke i dogovora sa saveznicima i partnerima.

Zaštita suvereniteta, teritorijalnog integriteta i nezavisnosti Crne Gore predstavlja osnovni odbrambeni cilj.

Portal Analitika