Zanimljivosti

Brak s muškarcem s Kosova, "plata" do 10.000 eura

Češka centrala za borbu protiv organizovanog kriminala upozorila je u izvještaju za prošlu godinu na sve masovnije lažne brakove Čehinja.
Brak s muškarcem s Kosova, "plata" do 10.000 eura
Portal AnalitikaIzvor

Naime, kako se navodi, one za sumu od 1.000 do 10.000 eura udaju za muškarce sa Kosova ili Turske da im obezbijede boravak u Njemačkoj ili da srede da njemačke vlasti obustave njihovu deportaciju.

"Naravno da su to ljudi koji imaju zvaničnu odluku o deportaciji ali brakom legalizuju svoj boravak. Ponudu sam dobila od češkog posrednika koji traži djevojke. U eurima sam dobila petocifrenu sumu", kazala je češkom dnevniku Mlada fronta Dnes uz uslov da ostane anonimna Čehinja koja se prošle godine tako "udala" u Frankfurtu.

Češka policija pooštrila je posljednjih godina provere brakova u toj zemlji, gdje godišnje otkrije između 70 i 150 takvih lažnih brakova sklopljenih da stranac dobije odobrenje boravka ali, kako je upozorila Centrala za borbu protiv organizovanog kriminala, biznis sa lažnim brakovima preselio se i cvjeta u starim članicama Evropske unije.

"Novi trend je sklapanje lažnih brakova u drugim zemljama EU. Grupa kriminalaca dogovara namjenske brakove prije svega za državljane Turske. Nije lako dokazati ovu vrstu krivičnih djela, zato što žene u inostranstvo ne odvode silom, upravo suprotno za te ´bračne usluge´ dobijaju ne mali novac. Često te žene ostaju na teritoriji tih država EU, gdje rade ili su prostitutke u erotskim klubovima", upozorila je Centrala u izvještaju za 2018. godinu.

Do sada najveću mrežu prevara sa lažnim brakovima Čehinja sa nelegalnim imigrantima češka policija je u saradnji sa njemačkim kolegama otkrila prošle godine kada je uhapsila četiri Čehinje i gradjanina Kosova koji je prema saznanjima njemačke istrage mogao da organizuje čak nekoliko stotina lažnih brakova za svoje zemljake kako bi dobili boravak u Njemačkoj.

Portal Analitika