Društvo

Država odlučuje što sa imovinom koja se trajno oduzme

Značajno je da se u toku ‑ nansijskih istraga kao i u krivičnim istragama primjenjuje institut određivanja privremene mjere obezbjeđenja zabrane raspolaganja i korišćenja nepokretnosti kao i privremeno oduzimanje pokretne imovine
Država odlučuje što sa imovinom koja se trajno oduzme
PobjedaIzvor

Zakonom o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalom propisano je da trajno oduzeta imovina postaje vlasništvo države i ona može njome da raspolaže, odnosno da je prodaje, izdaje i ustupa na korišćenje državnim organima. U posljednje tri godine po rješenjima suda trajno je oduzeto niz nepokretnosti, garderobe, vozila...

- Trajno je oduzet stan od 53 kvadrata u Baru, zemljište ukupne površine 3.063 m2 u Nikšiću, markirane jakne i bunde čija je tržišna vrijednost 64.450, 112.455 eura, četiri putnička vozila, jedan kombi i dva plovna motorna vozila – skutera, 10.000 komada razne garderobe i 200 paketa cigareta raznih marki - saopšteno je Pobjedi iz Uprave za imovinu. Kada je u pitanju oduzimanje imovine stečene kriminalnom djelatnošću, Specijalno državno tužilaštvo, pored krivičnih istraga, pokreće i finansijske.

PRIVREMENE MJERE

U toku 2017. godine finansijske istrage su pokrenute protiv ukupno 114 fizičkih i četiri pravna lica, a u ranijem periodu su pokrenute dvije finansijske istrage protiv ukupno 79 lica koje su i dalje aktivne. Godinu kasnije Specijalno tužilaštvo je pokrenulo sedam finansijskih istraga protiv 47 fizičkih i 10 pravnih lica. -Značajno je da se u toku finansijskih istraga kao i u krivičnim istragama primjenjuje institut određivanja privremene mjere obezbjeđenja zabrane raspolaganja i korišćenja nepokretnosti kao i privremeno oduzimanje pokretne imovine.

U toku 2018. godine, radi očuvanja imovinske koristi stečene kriminalom i radi mogućeg naknadnog oduzimanja te imovinske koristi, Specijalno državno tužilaštvo je podnijelo Višem sudu u Podgorici predloge za određivanje privremene mjere obezbjeđenja zabrane raspolaganja i korišćenja nepokretnosti, kao i za privremeno oduzimanje pokretne imovine (zapljenu) u pet predmeta – kazala je za Pobjedu specijalna državna tužiteljka Lidija Vukčević.

Kako je navela, ukupno je od 2016. godine do sada sud blokirao na osnovu prijedloga SDTa stambeni prostor od 13.860 m2 , poslovni prostor od 12.944 m2 , garaže 439 m2 , dvorišta 2.964 m2 , zemljišta 449.493 m2 , jedan motocikl i jednu jahtu, podrum 623 m2 , parking prostor 781 m2 i osam luksuznih putničkih vozila. -U predmetima istrage privremeno su blokirana novčana sredstva na računu okrivljenog fizičkog lica u iznosu od 103.516,57 eura i na računu okrivljenog pravnog lica od 1.064.074,86 eura – istakla je Vukčević.

SLUČAJ „ATLAS“

Ona se osvrnula i na predmet pod radnim nazivom „Atlas“ u kojem je, kako je dodala, u izviđaju Specijalno državno tužilaštvo privremeno blokiralo novčana sredstva u iznosu od 62.761.813 eura, koja se nalaze na računima 112 rezidentnih pravnih lica. -U decembru 2018.godine pokrenuta je krivična istraga protiv ukupno 79 fizičkih i 95 pravnih lica, zbog osnovane sumnje da su u periodu od početka 2011.godine do novembra 2018.godine kao članovi kriminalne organizacije, radi sticanja nezakonite dobiti, na području Crne Gore počinili krivična djela pranje novca, korišćenjem sistema E-komerc.

Sa pokretanjem krivične istrage SDT je podnijelo Višem sudu u Podgorici prijedlog da se navedena novčana sredstva blokiraju što je sud prihvatio i rješenjem blokirao do okončanja krivičnog postupka – kazala je Vukčević. Ona je dodala da je i u predmetu „Vardar“ Specijalno državno tužilaštvo nakon prikupljenih podataka i dokaza u toku istrage, podnijelo sudiji za istragu Višeg suda u Podgorici prijedloge za određivanje privremene mjere obezbjeđenja zabrane raspolaganja i korišćenja nepokretnosti, kao i za privremeno oduzimanje pokretne imovine okrivljenih fizičkih i pravnih lica zbog osnovane sumnje da potiču iz kriminalne djelatnosti.

-Ove prijedloge je sud prihvatio tako da su do sada privremene mjere obezbjeđenja ustanovljene na stambenom i poslovnom prostoru, zemljištu i putničkim motornim vozilima – dodala je ona.

EFEKTI

Vukčević je istakla da je primjena instituta sporazuma o priznanju krivice u predmetu visoke korupcije dala dobar rezultat, jer prema Zakonu o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću, postupak trajnog oduzimanja imovine se pred sudom može pokrenuti samo onda kada presuda u krivičnom postupku postane pravosnažna.

Upravo je to bio i slučaj sa predmetom Svetozara Marovića. -U ovom slučaju Specijalno državno tužilaštvo je istovremeno sa pokretanjem krivične istrage 2015.godine, a na osnovu Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene krimin a l n o m d j e l a t n o š ć u , pokrenulo finansijsku istragu protiv ukupno 74 lica. U toku finansijske istrage prikupljeni su podaci i dokazi na osnovu kojih je, kao što je poznato, Specijalno tužilaštvo podnijelo Višem sudu u Podgorici dva zahtjeva za trajno oduzimanje imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću, od kojih je jedan protiv S.M. i K.R. – imaoca na kojeg je prenijeta imovina – istakla je ona.

Kako navodi, SDT je u relativno kratkom periodu dobilo pravosnažnu presudu na osnovu sporazuma o priznanju krivice sa S.M, što je omogućilo da Specijalno državno tužilaštvo 20. novembra 2017. godine Višem sudu u Podgorici podnese i zahtjev za trajno oduzimanje imovine. -Postupak pred sudom je trajao godinu i sud je u novembru 2018.godine donio rješenje kojim se od lica na koje je prenijeta imovina trajno oduzima pravo svojine na nepokretnosti – stambenoj zgradi površine 259 m2 , voćnjaku površine 41 m2 i dvorištu površine 500 m2 , dok je odbio zahtjev tužilaštva da se trajno oduzme pravo svojine na stanu od 90 m2 -kazala je naša sagovornica.

ZNAČAJ

Ona je istakla da je ovaj predmet značajan jer su prvi put u slučaju visoke korupcije došli do pravosnažne odluke kojom se oduzima imovina steč e n a k r i m i n a l n o m djelatnošću, na koji način se u ovoj oblasti stvara sudska praksa.

-U drugom slučaju trajnog oduzimanja postupak pred Višim sudom je u toku, dok je u ranijem periodu Viši sud u Podgorici postupajući po zahtjevu SDT za trajno oduzimanje imovine protiv osuđenog lica zbog krivičnih djela stvaranje kriminalne organizacije i neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, donio odluku kojom je trajno oduzet stambeni prostor površine 53 m2 i zemljište površine 3.063 m2 , koja odluka je pravosnažna – zaključila je ona.

Portal Analitika