Kultura

"Dogman" premijerno u Podgorici

Film „Dogman“ Matea Garonea biće, premijerno u Podgorici, prikazan u ponedjeljak 8. aprila i utorak 9. aprila u 20 i 30 na Sceni Studio, u okviru programskog segmenta Cinema Studio CNP-a.
"Dogman" premijerno u Podgorici
Portal AnalitikaIzvor

Garone je jedan od najpriznatijih svjetkih reditelja. Dva puta je dobio Gran pri žirija na festivalu u Kanu, tri puta je dobio nagradu David Di Donatelo za režiju i jednom za scenario, a 2008. godine dobio je nagradu EFA za najboljeg reditelja, za film “Gomora”.

Na dodjelama Dejvid Di Donatelo nagrada, što je Italijanski ekvivalent Oskarima, “Dogman” je dobio devet od 15 nagrada koliko se dodjeljuje: za najbolji film, za najboljeg reditelja, originalni scenario, sporednog glumca, direktora fotografije, dizajn produkcije, za montažu, za šminku i za zvuk.

Na Evropskim filmskim nagradama, ovo italijansko ostvaranje nominovano je u šest kategorija, a dobilo je tri nagrade Evropske filmske akademije: za najbolji kostim i najbolju šminku, a Marselo Fonte je proglašen za najboljeg glumca, što je priznanje koje je dobio i na Kanskom filmskom festivalu 2018. godine.

U mračnom Napulju odvija se istinita priča, u kojoj se sučeljavaju pristojnost i nasilje, ljudsko dostojanstvo i organizovani kriminal. Na periferiji između metropole i divljine gdje vlada zakon jačeg, zajedno sa kćerkom Alidom živi Marčelo, sitan i blag čovjek koji dane provodi u svojoj skromnoj radnji za njegu i održavanje kučića.
U istom kraju živi i Simon, lokalni siledžija, prevarant i lopov, koji maltretira sve oko sebe. Odlučan da potvrdi svoje dostojanstvo nakon svega što je pretrpio zbog Simona, Marčelo planira osvetu sa neočekivanim ishodom.

Cijena ulaznice za „Dogman“ je 3€. Ulaznice se mogu rezervisati i kupiti na zvaničnom web sajtu pozorišta www.cnp.me.

Portal Analitika