Kultura

Daleko od očiju, daleko od svijeta

 U svijetu se dosta pažnje posvećuje približavanju likovne umjetnosti osobama oštećenog vida. U muzejima se organizuju brojni dodirni i verbalni deskriptivni obilasci izložbi, kao i radionice na kojima posjetioci istražuju umjetnine uz pomoć detaljnih opisa, dodira i drugih aktivnosti. U Crnoj Gori, nažalost, ovakva iskustva su veoma rijetka. 
Daleko od očiju, daleko od svijeta
Nova PobjedaIzvor

Svjetska iskustva na polju približavanja umjetničkih djela osobama oštećenog vida povod su da se pozabavimo ovom problematikom u Crnoj Gori. U crnogorskim muzejima koje smo kontaktirali, postoji jedan manji broj programa koji je prilagođen osobama oštećenog vida. Kako se postojeći programi čine nedovoljnim, naši sagovornici iz institucija kulture pokazuju raspoloženje da se oni dodatno obogate, kako bi se osobama oštećenog vida omogućio direktniji susret sa umjetničkim djelima i ostalim kulturno-istorijskim sadržajem. 

O tome za Pobjedu govore direktor JU Muzeji i galerije Podgorice Sead Đokaj, uprava Narodnog muzeja i projekt menadžerka u Muzeju grada Perasta Biserka Milić. Svoja iskustva o pristupnosti kulturnih sadržaja osobama sa oštećenim vidom za Pobjedu su podijelili i savjetnik za socijalnu politiku u Savezu slijepih Crne Gore Andrija Samardžić i projekt menadžerka u CeMIju Nevena Kovačević

PROGRAMI 

Iz uprave Narodnog muzeja saopštili su za Pobjedu da se u ovoj ustanovi za sada sve svodi na ukazivanje posebne pažnje koju osobama sa oštećenim vidom pružaju vodiči muzeja i muzejski pedagozi. - Imamo primjer da je u Njegoševom muzeju izložen „Gorski vijenac“ na Brajevom pismu iz 1926. godine, koji se uz poseban upit može učiniti dostupnim u prisustvu kustosa Muzeja – saopšteno je iz NMCG. 

Biserka Milić kazala je da je u prizemlju Palate Bujović, u kojoj se nalazi Muzej grada Perasta, planirana soba u kojoj će se emitovati nasnimljeni video i audio materijal na našem i engleskom jeziku o istoriji Perasta i istorijatu i postavci samog Muzeja. 

- Istim projektom predviđena je izrada audio vodiča, koji je konceptualno urađen, te namjeravamo da do kraja godine sprovedemo i ovu aktivnost i time doprinesemo da slijepa i slabovida lica dobiju što bolju informaciju o našoj ustanovi i što ljepše dožive Muzej grada Perasta – kazala je Milić. Ona je dodala da su zaposleni u Muzeju posebno ponosni na veoma uspješnu saradnju sa Savezom slijepih Crne Gore, uz čiju su pomoć preveli i odštampali „Vodič kroz Muzej grada Perasta“ na Brajevom pismu i potom ga predstavili javnosti. - Na naše veliko zadovoljstvo i na ovaj način smo Muzej grada Perasta, približili osobama sa invaliditetom, a po primjerak vodiča poslali smo svim bibliotekama i savezima slijepih u cijelom regionu - istakla je Milić. 

ŠTO BI MOGLO 

Iz Narodnog muzeja naveli su da postoji nekoliko načina da se osobama oštećenog vida omogući upoznavanje likovnih djela. 

- Prije svega, obezbjeđivanjem audio vođenja kroz izložbe, koje se ogleda u tome da slabovide osobe vodi kustos koji koristi uređaj za snimanje i reprodukciju zvuka, na kome su prethodno snimljeni podaci o autoru i slici koju posmatra. Drugi način je prilagođavanje umjetničkih djela taktilnim percepcijama/reprodukcijama. Postojale su inicijative da se neka od djela iz stalne postavke prilagode u tu namjenu i da budu izložena pored originalne slike, što iziskuje značajna finansijska sredstva, a što će biti predmet naše pažnje u budućem periodu - istakli su iz NMCG. 

Sead Đokaj kazao je da bi uvođenjem staza za slijepe i slabovide, kao i audio vodiča, izložbe u JU Muzeji i galerije Podgorice postale pristupačnije osobama oštećenog vida.

 - Mogućnost izrade taktilnih replika odabranih eksponata iz bogatih zbirki, kao i izrada legendi i kataloga na Brajevom pismu stvorili bi adekvatan sadržaj i prilagodljivost istih ovim licima. JU Muzeji i galerije Podgorice je svakako raspoložena da u nekom budućem periodu, u skladu sa mogućnostima, stvori uslove za organizovanje izložbi koje bi bile namjenski prilagođene ovoj kategoriji posjetilaca - istakao je Đokaj.

Opširnije u Pobjedi
 

Portal Analitika