Abiznis

U infrastrukturu i vozove za 13 godina uloženo 180 miliona eura

 Glavni razlog za manje interesovanje za prevoz željeznicom u zadnjih desetak godina treba tražiti u sporijoj dinamici generalnog remonta barske pruge, kao i zastarjelom voznom parku, saopštio je Pobjedi generalni direktor Direktorata za željeznički saobraćaj u Ministarstvu saobraćaja Milan Banković. On je naveo da je Vlada prije 13 godina pokrenula veliki investicioni ciklus i u tom periodu u željezničku infrastrukturu i u nabavku novih vozova i remontovanje vozova, lokomotiva i vagona uložila 180 miliona eura.
U infrastrukturu i vozove za 13 godina uloženo 180 miliona eura
Nova PobjedaIzvor

- Vlada je prepoznala potrebu revitalizacije cijele mreže javnih pruga i 2006. godine pokrenut je veliki investicioni ciklus. Najveći dio ulaganja odnosi se na generalne remonte pruga i sanaciju slabih tačaka u pružnom pojasu. Obezbijeđena su značajna sredstva za nabavku tri voza i remontovanje većeg broja vozova, lokomotiva i vagona. U tom periodu realizovan je kompletan generalni remont sa elektrifikacijom i daljinskim upravljanjem nikšićke pruge i paralelno remont barske pruge od granice sa Srbijom do ukrsnice Kos, u ukupnoj vrijednosti većoj od 150 miliona eura. U vozna sredstva je uloženo više od 30 miliona eura u istom periodu, pri čemu je za nove vozove izdvojeno 13,5 miliona eura – kazao je Banković Pobjedi. 

Prema njegovim riječima, pad interesovanja za prevoz željeznicom zadnjih desetak godina prouzrokovan je zbog sporije dinamike remonta barske pruge, kao i zbog zastarjelog voznog parka. 

- Ovo je prouzrokovalo duža putovanja i posebno manje interesovanje putnika u međunarodnom saobraćaju. Sem tri nova voza koja su puštena u eksploataciju 2013. godine, putnički saobraćaj se realizuje sa starim lokomotivama, vozovima i vagonima koji se periodično remontuju, ali starost je veća od 30 godina. Sve ovo utiče na opredjeljenje putnika da se manje voze željeznicom, iako je poznato da se radi o bezbjednom i ekološki najprihvatljivijem vidu saobraćaja – rekao je Banković. 

On je dodao da je od 2006. godine pored cijele nikšićke pruge remontovano i blizu 50 odsto barskog dijela pruge kroz Crnu Goru, dok je Srbija uradila oko 25 odsto svog dijela. On je naveo da željeznicu koriste građani sa manjom platežnom moći.

 - Vrijeme putovanja veoma utiče na putnike iz međunarodnog saobraćaja i tu je teško vratiti povjerenje dok se ne završe remonti barske pruge, makar na nivou od 70 odsto pređašnjih brzina. Puštanjem nakon više godina u saobraćaj nikšićke pruge i nabavkom tri nova voza za lokalni saobraćaj, prevoz putnika u lokalnom saobraćaju je povećan više od dva puta, dok je međunarodni saobraćaj imao veoma ozbiljno smanjenje, tako da je broj putnika u međunarodnom saobraćaju u odnosu na 2007. godinu manji i četiri puta. Ovo je, prije svega, prouzrokovano stanjem barske pruge, odnosno dugim vremenom putovanja – istakao je Banković. 

Prema njegovim riječima, glavni razlozi kašnjenja vozova su zbog smanjenja brzina na pojedinim slabim tačkama na pruzi, koja su uvedena dok se ne izvrši potrebna sanacija, zatim zbog investicionog održavanja pruga, a povezana su sa prekoračenjem vremena dozvoljenog za izvođenje radova, odnosno neophodnih prekida saobraćaja, kao i zbog nedovoljnog broja ispravnih voznih sredstava. 

On je dodao da ne treba zanemariti ni nepovoljne vremenske prilike u zimskom periodu. Banković je naveo da su posljednjih godina u infrastrukturnom smislu poboljšani uslovi prevoza na način što je brzina vozova od granice sa Srbijom do ukrsnice Kos i kroz tunel Sozina podignuta na 80 kilometara po satu (km/h) nakon završetka remonta, dok je na dionici Nikšić-Danilovgrad brzina podignuta na 75 km/h. Saniran je veći broj kosina, tunela, mostova, vodotoka, propusta itd. 

- U pogledu voznih sredstva uslovi prevoza su značajno povećani kroz nabavku novih vozova 2013. godine, kao i kontinuiranim remontima starih garnitura i vagona – rekao je Banković.

Opširnije u Pobjedi
 

Portal Analitika