Društvo

Protest na Žabljaku: Branimo Durmitor

Građani koji se protive izgradnji bungalova na Crnom jezeru, okupili su se danas na Žabljaku pod sloganom "Dalje nećes moći". Protestu je prisustvovalo više stotina gradjana.
facebook
facebook
Portal Analitika, RTCGIzvor

Oni su se okupili kod rampe na putu prema Crnom jezeru, odakle su prošetali do jezera.

Građani su ponovili da je potrebno sačuvati Crno jezero i da ne treba dozvoliti gradnju u njegovoj blizini i u sklopu Nacionalnog parka.

Jedan od okupljenih građana Velizar Kasalica kazao je da uživaju u netaknutoj ljepoti. On je pročitao Prkosnu pesmu Dobrice Erića koji je poslao poruku onima koji kidišu na njegove livade i đedovinu: "Moj dušmanine sa hiljadu ruku, s hiljadu slugu i sluškinja laži, ubrao si mi Sunce k’o bulka raži. Moji će potomci piti jed i čemer, a tvoji već piju gorku medovinu za krvav novac kojim puniš čemer rasprodajući moju djedovinu. Usud će ti ludačku košulju obući i tek tada će se malo razdaniti ili će planeta od sramote pući i sve nas u isti ambis sahraniti".

Pročitano je pismo podrške Durmitoraca iz Srbije, u kojem se navodi između ostalog da su pošli iz zavičaja, ali da im je srce i dalje tamo.

"Tamo će se mnogi od nas vratiti", poručili su Durmitorci iz Srbije. 

U blizini Crnog jezera planirana je gradnja 30 četvorokrevetnih “ekolodž” bungalova.

Odbornici Skupštine Opštine (SO) Žabljak jednoglasno su u četvrtak donijeli zaključke kojim predlažu Ministarstvu turizma i održivog razvoja i Upravi javnih radova da stave van snage Plan privremenih objekata u dijelu koji se odnosi na NP Durmitor i poništi tender za izgradnju komunalne infrastrukture u dijelu ulice Jovana Cvijića, od rampe do Crnog jezera.

Ministar održivog razvoja Pavle Radulović rekao je u petak na sastanku na Žabljaku da će, kada zvanično dobije odluku SO, sazvati kolegijum i povući Plan privremenih objekata u Nacionalnom parku Durmitor.

On je ranije kazao da će se bungalovi na Crnom jezeru graditi ako građani budu smatrali da je to u interesu Žabljaka, a da će se od toga odustati ako većina građana bude protiv.

 

Portal Analitika