Kultura

Bogdanović u Biljardi otvorio izložbu italijanske savremene umjetnosti "MetaFormizam"

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović otvorio je večeras u Biljardi izložbu "MetaFormizam" na kojoj je predstavljeno dvadeset radova italijanskih savremenih umjetnika koje je selektovala istoričarka umjetnosti Đulija Silato.
Bogdanović u Biljardi otvorio izložbu italijanske savremene umjetnosti "MetaFormizam"
Portal AnalitikaIzvor

Ministar Bogdanović je u svom obraćanju istakao "Ovaj promišljen, sadržajan presjek koji koncepcijski nadilazi formu kolektivne izložbe, predstavlja svojevrsni iskaz umjetničke individualnosti, što se može prepoznati kao jedno od polazišta ideje MetaFormizma. Izložene radove karakterišu autentične i snažne poetike, koje bogatstvom forme uobličuju autorkinu tezu, a ona nam pokazuje dijalektički kontitnuitet umjetnosti, koji se ne prekida i ne odvaja od prethodnih vjekova, već se prožima u zajedničkoj egzistenciji modernog i drevnog. Otud i naziv “Savremena umjetnost u drevnim zdanjima”."

"Prije Biljarde, projekat MetaFormizam je, tokom prethodnih 34 izdanja, prezentovan u značajnim istorijskim zdanjima širom Italije. U ovoj postavci možemo pratiti kako važni toposi italijanske savremene likovnosti ulaze u prostorni dijalog sa Njegoševim zdanjem, a time i sa jednim od identitetskih i simboličkih čvorišta crnogorskog civilizacijskog i duhovnog nasljeđa. Na taj način koncept ovog projekta, između ostalog, nadograđuje jednu osobenu tradiciju nastalu tokom viševjekovnih kontakata između italijanske i crnogorske kulture," dodao je ministar Bogdanović.

"Ovom postavkom crnogorska publika ima priliku da se upozna sa odvažnim i estetski osmišljenim preispitivanjima, kako teksta tako i konteksta na polju savremene likovnosti, što zasigurno može predstavljati značajan benefit recentnoj sceni crnogorske likovne umjetnosti.  Već u osnovi svog koncepta, u kom gospođa Đulija Silato mijenja riječ apstraktno riječju metaformično, otvaraju se brojne mogućnosti novih likovnih istraživanja, kako u zoni likovnog stvaralaštva, tako i u sve razuđenijim tokovima njegovog promišljanja i interpretiranja. Obilje i raznovrsnost našeg materijalnog kulturnog nasljeđa, predstavljaju zahvalno polazište za umjetnička istraživanja koje zaziva projekat MetaFormizam, prije svega svojom umjetničkom provokacijom izvedenom iz kontrasta savremenog rukopisa i stare arhitekture. Ovako postavljen Prikaz MetaFormizma, prema riječima autorke, donosi pred gledaoce dimenziju “prostorno-vremenskog sudara do kog dolazi u drevnim zdanjima, a koji rađa sinergiju hromatskih odnosa sa formama”. Pored toga što MetaFormizam nudi nova tumačenja kroz optiku forme, on izaziva i snažne emocije svojom provokativnom energijom." zaključio je Ministar u svom govoru.

Proglašavajući izložbu otvorenom, ministar Bogdanović je istakao i posebno zadovoljstvo što se ova izložba organizuje na Cetinju u godini u kojoj proslavljamo 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Crne Gore i Italije.

Na otvaranju su govorile i direktorica Narodnog muzeja Crne Gore Anastazija Miranović i autorka izložbe Djulija Silato.

Direktorica Narodnog muzeja Anastazija Miranović je istakla da joj je posebno zadovoljstvo što je Narodni muzej Crne Gore u prilici da prvi put crnogorskoj publici predstavi dvadeset autora iz Italije, ali i da ovom izuzetnom umjetničkom postavkom otvori izlagačku sezonu Muzeja.

"Preko "MetaFormizma" revalorizujemo ovu veoma važnu oblast Istorije umjetnosti, pokušavajući da damo racionalno objašnjenje umjetničkih izražaja, osuđenih na neuspjeh da ne bi izložili figure objektivno prepoznatljive, već samo znakove i boje iz kojih treba tražiti/pokušati, ne bez muke, da se shvati smisao. Nije nemoguće prevesti u ubjedljiva značenja one znakove i boje koji, ako se pažljivo posmatraju, oslobađaju konture forme. Slobodne i naizgled neorganizovane, ove forme ustvari prate linije jedne arhitekture koja nije nastala iz određene discipline izvjesne škole, već kreirana od istih umjetnika koji stavljaju u igru sav svoj unutrašnji svijet potvrđujući na taj način jedan univerzalni jezik koji demonstrira postojanje kolektivnog nesvjesnog koji je teorijski uspostavio Karl Gustav Jung (1875 – 1961) u XIX vijeku," istakla je autorka izložbe Silato.

Organizatori izložbe su Narodni muzej Crne Gore i Fondacija" Djulija Silato", uz podršku Ministarstva kulture, Ambasade Crne Gore pri Svetoj Stolici, Suverenog Viteškog Malteškog Reda, Fondacije Petrović-Njegoš i Prijestonice Cetinje. Izložba će biti otvorena do 5.maja.
 

Portal Analitika