Društvo

Obrazovanjem protiv dječjeg prosjačenja

–Bolja saradnja nadležnih institucija i obrazovanje Roma najbolji su način borbe protiv dječjeg prosjačenja. Ovo je poruka debate „Stop dječjem prosjačenju“, koju su Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori i EU info centar organizovali uoči 8. aprila, Svjetskog dana Roma. Debati je prethodila projekcija istoimenog filma Nikole Vukčevića, koji je režirao uz finansijsku podršku EU.
Obrazovanjem protiv dječjeg prosjačenja
Portal AnalitikaIzvor

Režiser Nikola Vukčević objašnjava da je tokom stvaranja filma „Stop dječjem prosjačenju“ uvidio da nedostaje saradnja nadležnih institucija, kako bi se riješio ovaj problem među romskom djecom. „Ako ova zemlja ima zakone, onda ova djeca ne mogu da budu na ulici“, rekao je crnogorski režiser tokom debate.Vukčević je poručio da postoje praktični načini kako, mimo institucija, može da im se pomogne.

„Možemo da obezbijedimo posao za roditelje Rome. Kada počnu da zarađuju na poslu, sigurno neće slati svoju djecu da prosjače“, zaključio je Vukčević.

Protagonista filma „Stop dječjem prosjačenju“ je Elvis Beriša, romski aktivista koji je uspio da prevaziđe izazove, obrazuje se i zaposli. On je, za razliku od većine sunarodnika, imao snažnu podršku roditelja, iako su teško živjeli. Pored podrške, presudila je i njegova upornost.

„Kada sam upisao srednju školu, morao sam da biram da li ću nastaviti školovanje ili naći neki posao, kako bih pomogaosvojoj porodici. Odlučio sam da se dalje obrazujem, ali isto tako sam morao i da radim poslije ili prije škole. Nakon srednje škole sam nastavio da budem uporan i odlučio da upišem i fakultet.Tada sam morao da radim tri posla i istovremeno da studiram.Moj prosjek spavanja je bio četiri sata, ali mi je bilo dovoljno jer sam se osjećao jako korisnim. Dakle, pored podrške porodice, jako je važnoi da budemo uporni usvemu“, kaže Elvis.

Berišin primjer potvrđuje stav da je obrazovanje jedno od rješenja u borbi protiv dječjeg prosjačenja, jer je zahvaljujući njemu ovaj mladi čovjek uspio da nađe posao i tako se izdržava.

„Da bismo ovo ostvarili, neophodno je da svi budemo podrška djeci koja su prinuđenada napuste školovanje da bi pomagala porodici. Škola i njeni učenici kao što ste vi, prvi su koji mogu pomoći. Ako primijetite da neko dijete ima slabe rezultate, ili mu nedostaje vaspitanje - ne treba da izbjegavate tu djecu već im pokažite svojim primjerom kako treba da se ponašaju, a malo i da im pomognete oko gradiva ukoliko ste u mogućnosti“, poručio je ovaj romski aktivista.

U publici su bili učenici i nastavnici podgoričkih osnovnih škola koje pohađaju i romska djeca. Jedna od tih škola je i OŠ „Božidar Vuković Podgoričanin“, čija je direktorica Ljubinka Nedić učestvovala u debati. Direktorica Nedić je kao glavni izazov u školovanju romske djece navela stav njihovih roditelja prema obrazovanju, njihov socioekonomski status i običaje. Zato je poručila da svako od nas treba, i može, da im pomogne, i tako posredno smanji mogućnostda počnu da prose.

„Sjedite sa njima u klupi, provodite mali i veliki odmor sa njima, slavite zajedno rođendane, sjedite pored njih u autobusu kada idete na izlet ili budite zajedno u sobi na ekskurziji; učite sa njima, pomozite im da savladaju crnogorski jezik“, poručila je Nedić tokom debate.

Nakon filma i debate, Anđela Mrdović i Marija Janković su shvatile da mogu više da pomognu svojim romskim drugarima.

„Treba da pomažemo romskoj djeci, i da se lijepo ponašamo prema njima,“ rekla je Anđela. Njena drugarica Marija je dodala: „Naučili smo iz ovog primjera da treba da pomažemo romskoj djeci, da ne treba da ih stavljamou kraj, već treba svi da ih podstičemo da budu bolji, da ih učimo nečemu što ne znaju, kako bismo im pomogli da naprave promjenu u svom životu.“

Portal Analitika