Abiznis

Garantovani depoziti u Atlas banci 89 miliona eura, 198 zaposlenih ostaje bez posla

Ukupni depoziti Atlas banke, u koju je danas uveden stečaj, iznose 189,9 miliona eura, od čega 89 miliona spada u garantovane depozite do 50.000 eura.
Garantovani depoziti u Atlas banci 89 miliona eura, 198 zaposlenih ostaje bez posla
S. G.
S. G.Autor
Portal AnalitikaIzvor

Bez posla ostaje sadašnjih 198 zaposlenih, od čega stečajni upravnik može privremeno tokom stečaja zadržati do 10 odsto toga broja. Za zaštićene depozite, u pojedinačnim iznosima do 50.000 hiljada  garantuje Fond za zaštitu depozita. Rok za donošenje odluke o isplati zaštićenih deponenata je 15 dana, a Fond sada na računima ima 108 miliona eura tako da može isplatiti sve zaštićene deponente.

Guverner CBCG Radoje Žugić je na konferenciji za novinare rekao da se stečaj uvodi nakon što je banka prikazala gubitak od 15 miliona eura, naglašavajućí da je banka nesolventna i da su njene obaveze za 1, 14 miliona veće od njene imovine.

Guverner Žugić je naveo da je u prethodnom periodu bilo interesovanja za dokapitalizaciju Atlas banke i da su bila dva neuspješna pokušaja dokapitalizacije. 

"Od 7. decembra prošle godine do zadnjeg zvaničnog izvještaja imamo kontinuirani rast depozita. Ukupni depoziti u 14 banaka, uključujući Atlas, iznose rekordnih 3,49 milijarde eura. Takođe, svi ključni indikatori u bankarskom sistemu bilježe pozitivne trendove", rekao je guverner, napominjući da će nakon uvođenja stečaja u Atlas banku bankrski sistem imati veći nivo otpornosti i rezistentnosti. 

On je istakao da je privremena upravnica u Atlas banci našla nekoliko skrivenih mana, pa je rađena nova reprocjena imovine. Nakon reprocjene ukupna vrijednost imovine banke je procijenjena na 210 miliona eura, osam miliona manje u odnosu na prethodnu procjenu.  

Što se tiče depozita, oni su pali za devet miliona od uvođenja privremene uprave u Atlas banku. Odgovarajući na pitanje novinara Portala Analitika iz CBCG su pojasnili da će se iz  buduće stečajne mase prvo naplatiti Investiciono- razvojni fond koji ima 1,7 milion potraživanja, u drugom isplatnom redu je CBCG koja nema potraživanja prema Atlas banci, a u trećem je Fond za zaštitu depozita sa potraživanjem  od 89 miliona eura. Slijede deponenti sa depozitima većim od 50.000  eura. U CBCG očekuju da će se IRF naplatiti u potpunosti iz stečajne mase, a Fond za zaštitu depozita u iznosu od 90 odsto potraživanja. 

Državni depoziti u Atlas banci iznose 8,9 miliona eura. Obaveze banke prema državi iznose 7,1 miliona eura i odnose se na "pale" garancije za kreditni aranžman Atlas banke sa Evropskom investicionom bankom. Zvaničnici CBCG tvrde da su za garancije saznali iz medija. 

Od sto miliona depozita koji ne spadaju u garantovane, 63 miliona deponovanih sredstava su predmet istrage za pranje novca, dok depoziti nerezidentnih lica iznose 15 miliona eura. 

Na pitanje zašto nijesu korišćena dva preostala modela za pokušaj oporavka Atlas banke kao što su prodaja akcija postojećih akcionara uz dokapitalizaciju i prenošenje imovine i obaveza banke na drugu banku, Vujačić je odgovorio da su novi parametri pokazali da je likvidnost minus 7 odsto i da je imovina manja od obaveza što su razlozi za uvođenje stečaja. On je tvrdio da CBCG to ranije nije mogla utvrditi.

Privremena upravnica u CBCG Tanja Terzić kazala je da je došlo do obezvrijeđivanja imovine između ostalog zbog izgubljenog spora sa Kaspiom kao i potraživanja od Mejl banke iz Austrije.

Na pitanje da li osjeća obavezu da podnese ostavku zbog narušavanja bankarskog sistema jer su dvije banke otišle u stečaj, Žugić je kazao da ne postoji ni jedan razlog da bi podnio ostavku navodeći da depoziti rastu, jača likvidnost svih ostalih banaka i da bankarski sistem nikada nije bio zdraviji.

 

Na pitanje Portala Analitike da li se uoči uvodjenja stečaja razmatrala mogućnost da država udje u vlasničku strukturu, članica Savjeta Zorica Kalezić je kazala da se ne radi o sistemskoj banci i da je CBCG preporučila državnim organima da to ne čine jer je to posljednja opcija. 

 

 

 

Portal Analitika