Kultura

Zaleđena zombi zima

Opasnost veća od Nigana je odmah iza ćoška. Oluja je donijela Alfu i Betu spremne za rat. Pozornica je spremna. Samo još da sačekamo tekst
Zaleđena zombi zima
L. MURSELJEVIĆ
L. MURSELJEVIĆAutor
ObjektivIzvor

Nakon minule kasapnice s pažljivo odabranim mrtvim glavama na kopljima, Robert Kirkman i producenti serijala „The Walking Dead“ morali su da skrenu lijevo - ali ne kod Albukerkija. Hladni talas zapljusnuo je državu Džordžiju, pa su se naši junaci suprotstavili niskim temperaturama. U zombi svijet stiže led-ledena zima, ali ne ona sa zmajevima producirana u TV HBO.

Kirkman je napokon odgovorio na vječno pitanje - đe vam je bilo malo snijega sve ove godine, ha? I kako bi strategija preživljavanja u tim okolnostima izgledala? Odgovor je stigao veoma brzo.

Gvozdena leđa

Iako je finale devete sezone počelo Izikelovim monologom (malo dosadnjikavim ali važnim), ubrzo smo ušli u klasičnu zimu. Sa njom su stigli i problemi. Kraljevstvo ne može da se iščupa iz krize, pa su njegovi stanovnici prisiljeni na mini-migraciju preko polja.

Odlazak u Hiltop zahtijeva da pola ekipe iz obje zajednice pomogne preseljenje tužnih članova Kraljevstva. Iako je put do tamo trnovit, glavna tema dok su „čistili“ snijeg sa ceste bila je Lidija.

02-nigan-i-dzudit

Kako je većina krivi za nedavne smrti u režiji njene majke, Lidiji nije baš do života, pa se malo i „poigrala“ zamrznutim zombijem, ne bi li ga skratila. Iako ju je Kerol uhvatila i spriječila, ne čini se da bi branila osobu koju direktno krivi za smrt usvojenog sina. No, Lidija ima gvozdena leđa – Derila, jedinog koji je brani, vjerovatno samo iz inata, da Alfa ne bude u pravu da on nije sposoban da je zaštiti.

Stara kuća

Opet, ekipa ima većih problema od Lidije - jaku oluju od koje se moraju skloniti. Da ne bismo izgubili dozu ironije, jedino mjesto na kom su mogli da nađu prenoćište bila je palata Spasilaca. Što bi Nigan bio ponosan da zna... Noćenje kod „spasitelja“ proizvelo je i suludu ideju - da bi preživjeli, moraju da pređu granicu koju je Alfa postavila.

Fenomenalno režiran dio njihovog suočavanja sa zamrznutom rijekom podsjetio je na dobre, stare dane serijala i njegova inovativna rješenja. Strah od potencijalne sačekuše Šaptača producentima nije bio dovoljan - Kirkman je uveo i zombije koje je prekrio snijeg, pa je prijetnja krenula odozdo.

Na koncu, u trenutku kada je sve izgledalo gotovo, tragičan obrt izazvala je Kerol. Nesposobna da stavi Henrijevu smrt po strani, ostavila je Izikela samog i otišla u staru kuću - Aleksandriju.

Misteriozni glas

No, Nigan bi možda bio i ponosan na to kako ih je njegova stara kuća spasila, da nema preča posla. S obzirom na to da se smrzavao iza rešetaka u pećinici u Aleksandriji, morali su da ga izvuku na čistinu. Tako je završio u istoj sobi sa „funkcionerima“ Aleksandrijevcima i Džudit, koja ga i dalje drži pod kontrolom. Ili obrnuto.

Kako god, Džudit u velikoj mećavi odlazi da traži Derilovog psa (zvanog, naravno, Pas) i gubi se u bjelini noći. Za Nigana je to okidač „duhovnog spasenja“. Odlazi za njom i spašava i nju i psa.

Mišon je samo ostalo da mu se zahvali i razmisli da li je došlo vrijeme da ga pusti iz pećine. Zločesti Nigan je tjera na dodatno mozganje aludirajući da je možda vrijeme da se on, simbol velike opasnosti, napokon uključi u borbu protiv većeg zla.

Opasnost veća od Nigana je odmah iza ćoška. Zaleđena zombi oluja donijela je Alfu i Betu spremne za rat. Pozornica je spremna. Samo još da sačekamo tekst. I da prokljuvimo - ko je osoba koja pita: „Ima li koga tamo?“, čiji se glas čuje iz starog radio-prijemnika na kraju sezone?

FOTO: ew.com / thepostathens.com

Portal Analitika