Kultura

Izmanijačeni kritičar

Mišo Obradović, ovog puta i u ulozi scenariste, uspio je da se poigra sa „pticama rugalicama“ i pokaže im kako su se stvari sada koliko-toliko promijenile
Izmanijačeni kritičar
M. I.
M. I.Autor
ObjektivIzvor

Možete da volite ili mrzite sitkom „Dojč caffe“, ali jedno je sigurno: dok god ovaj šou ima Miša Obradovića, nema mu smrti bez śekire. Osim što iz epizode u epizodu nudi najbolje glumačke momente igrajući Mihu, u posljednjem nastavku pokazao je da umije da se snađe i u ulozi scenariste.

Autoironična epizoda „Manijak“ donijela je sasvim dovoljno fora za prepričavanje – i više nego simpatično gostovanje Nikole Perišića u ulozi Petra Jabučila, kritičara Jutarnjih novina. Tačnije, podrubrike ugo-kultura.

Domaći proizvodi nude specifičnu vrstu iskustva baš zbog toga što znate i/li naslućujete kontekst „iza fore“, načuli ste kako je nešto snimano ili jednostavno poznajete lokacije, statiste, lica u kadru. Za svaku je pohvalu to kada je autorska ekipa svjesna toga i ne plaši se da se našali na svoj račun da bi doprla do publike.

U ovom konkretnom slučaju to se odnosi na negativne komentare u vezi sa prvom sezonom „Dojč caffea“, posebno na Mihin iritantni nadimak/poštapalicu „Man“. Kroz priču o kritičaru ugostiteljske kulture koji piše negativan osvrt za Simonov (Dušan Kovačević) i Mihin kafić, a potom im nudi pogodbu kako bi napisao pohvalu u istim novinama – Obradović je uspio i da se poigra sa „pticama rugalicama“ i da im pokaže da su se stvari sada koliko-toliko promijenile.

Najuspješniji segmenat epizode: Simon u ulozi seksualnog prestupnika i Miha u suknji sa nogama dignutim u nebesa, pa sekvenca sa japansko-crnogorskim čitaocima Jutarnjih novina koji se informišu o njihovom bliskom susretu.

Manje uspješan dio priče odvijao se u zatvoru, u kom je završio Simon. Doduše, epizodno gostovanje Branka i Pavla Ilića u ulogama biznismena-zatvorenika sa povlasticama, od piva i pice, preko telefona i kompjutera, do sonija – bilo je više nego solidno.

Najneuspješniji dio stigao je na kraju, u obliku osvetničkog manijačenja prevrtljivog kritičara. Neko nešto mora pod hitno da uradi sa likom Jece Bušilice (Julija Milačić), ali i sa davno prevaziđenim forama na račun obdarenosti Afroamerikanaca.

Opet, malo tranjavija završnica ne može da promijeni činjenicu da je publika pristojno zabavljena. I da su joj udarene žestoke zazubice tizerom naredne epizode u kojoj genijalni Sejdo Alijaj, sa bradurinom do poda, vjenčava Mihu i izabranicu njegovog srca!

FOTO: Dojč caffe

 

Portal Analitika