Kultura

Matori lenjinista u katoličkoj odori

Kako je filolog i profesor svjetske književnosti stigao do PR tima multinacionalne kompanije kakav je Crnogorski Telekom? Odgovor biste mogli da naslutite već nakon nekoliko minuta razgovora sa Matijom Otaševićem, dok na potpuno ličan način govori o univerzalnim fascinacijama generacije, djelićima mozaika vječne umjetnosti ili pop kulture našeg doba. 
Matori lenjinista u katoličkoj odori
S. S
S. SAutor
ObjektivIzvor

Doskora televizijski novinar, Matija će umjeti da vam beskrajno zabavno približi neko svoje čitanje, onaj podtekst iza simbola i poruka koji su svuda oko nas. I to tako da i ne primijetite kako vam je  usput „prodao“ nešto sasvim svoje - na blizak, svakodnevan i domaći način.

Sa manirima svijeta čija se patina mjeri vjekovima, širinom čovjeka kasne renesanse, Matija Otašević je avanturista i trgovac čiji bi karavan iskovanih riječi poželjeli baš tu, u svom komšiluku.

„Solaris“ ili „2001: A Space Odyssey“?

- Ne želim da uvrijedim filmofile koji čitaju Objektiv. Zbog toga neću birati, niti komentarisati ova dva dosadna filma. Uvodim treću opciju – hard science, odnosno „Cosmos: A Spacetime Odyssey“.

Bob Dilan ili Lenard Koen?

- Zbog himne „Hallelujah“, jedne od najljepših pjesama ikada otpjevanih – Koen. Poštujem angažman i raznovrsnost mušičavog Dilana, ali savremenoj umjetnosti često nedostaje sakralnost, koju je Koen upisao u autorski opus.

„The Rome“ ili „Game of Thrones“?

- Deceniju i po nakon snimanja, „The Rome“ ostaje vrhunac televizijske istorijske drame. Pored toga, nijesam ljubitelj fantastike. Tolerišem samo Ernsta T. A. Hofmana.

Vladimir Majakovski ili Boris Pasternak?

- I da pitanje glasi: „Vladimir Majakovski ili ostatak ruske književnosti?“, odgovor bi bio – Majakovski! Pjesnik, propagandista, revolucionar, usamljenik, ljubavnik, „razjareni bik ruske književnosti“... „Ljiljo, moraš me voljeti“ za mene je najtragičniji krik u ruskoj književnosti.

Žižekov „The Pervert's Guide to Cinema“ ili „The Pervert's Guide to Ideology“?

- „Ideology“. Rekao bih da je tu žižekovski „pogled iskosa“ bolje artikulisan, a i možemo da vidimo ovog matorog lenjinistu u katoličkoj odori.

Adrijano Ćelentano ili Šarl Aznavur?

- Ćelentano. Bliža mi je njegova italijanska žovijalnost od melanholije Šarla Aznavura, nesporno boljeg pjevača. Ako mogu da proširim izbor, onda bez dileme Franćesko Gućini.

„The Matrix“ ili „Snowpiercer“?

- Na kraju filma „Snowpiercer“, likove koji izlaze iz voza dočekuje bijeli medvjed, dokaz da živi svijet ipak nije zbrisan, i da ima nade za novi početak. Tako barem kaže kritika. Ja ga čitam drugačije: svijet u kom su bijeli medvjedi opstali, svijet je u kom cijelo čovječanstvo staje u jedan voz. Sada su bijeli medvjedi i pčele slika našeg odnosa prema planeti.

Ofelija ili Julija?

- Julija, mlada djevojka koja se nije plašila da se aktivno usprotivi autoritetu.

„Sopranos“ ili „The Wire“?

- Sopranovi. Iako „The Wire“ ima kompaktniju strukturu, zanimljiviji su mi ličnost negativnog junaka Tonija Soprana, narativna struktura i – kraj „Sopranovih“.

Milan Mladenović ili Margita Stefanović?

- Zbog Šarla Akrobate – Milan. Nijesam veliki ljubitelj EKV-a.

Ivan ili Dmitrij Karamazov?

- Ivan, pisac djela poznatijeg i od romana „Braća Karamazovi“ – „Velikog inkvizitora“.

„Ladri di biciclette“ ili „Amarcord“?

- „Amarcord“. Felinijevo karnevalsko sentimentalno vaspitanje.

Danilo Kiš ili Borislav Pekić?

Danilo Kiš, zato što nije izazivao samo domaće pisce, kritičare i književnu praksu, već je na ravnoj nozi polemisao sa opusom Sartra, Borhesa...

Dejvid Linč ili Džim Džarmuš?

- Pulsirajuća smirenost Džarmušovih kadrova, njegove minimalističke vinjete i suptilan izraz. Nijedan Linčov film ne otvara „Jockey Full of Bourbon“, niti je Linč ikada snimio film o poeziji.

Vergilije ili Katul?

- Katulova erotska razigranost i provokacija, ili gotovo savršena monumentalnost Vergilijevog latinskog jezika? Da li je uopšte potrebno napisati – Katul!

FOTO: Privatna arhiva

 

Portal Analitika