Abiznis

Keković: Minimalna zarada da se poveća 50 odsto

Vlada je juče predložila da se minimalna zarada poveća 15 odsto - na 222 eura i smanji poresko opterećenje na rad za dva odsto. Generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG), Srđa Keković, kaže da je ovo pomak i da željno očekuju sjednicu Socijalnog savjeta.
Keković: Minimalna zarada da se poveća 50 odsto
PobjedaIzvor

- Očekivali smo tu sjednicu u februaru i u martu, oko nekoliko ključnih pitanja, kao što je pitanje minimalne zarade za koju tražimo da se poveća 50 odsto- objasnio je on.

Istakao je da pola godina potenciraju neka pitanja, kao što je Zakon o PIO, koji je trebalo da stupi na snagu 1. januara, a ispregovaran je u septembru prošle godine.

- Tražimo da se unese u drugom kvartalu ove godine, kao i da se u skupštini riješi i treće pitanje koje se pojavilo tokom marta, a to je poskupljenje struje... Hoćemo da se na Socijalnom savjetu izjasne da poskupljenja struje neće biti – rekao je Keković, koji sjednicu Socijalnog savjeta očekuje sredinom aprila i ističe da su ovo stavovi njihovog glavnog odbora koji je održan prošle sedmice.

Generalni sekretar Saveza sindikata Crne Gore, Duško Zarubica, za Pobjedu je kazao da

je ovaj prijedlog samo prva faza i da bi drugo povećanje trebalo da uslijedi do kraja godine. Što se tiče jučerašnjeg prijedloga Vlade, Zarubica je kazao da socijalni partneri treba da sjednu i da se dogovore.

- Treba to još da uobličimo u ovih nekoliko dana. Do naredne srijede bi trebalo da definišemo neke stvari i zakažemo sjednicu Socijalnog savjeta – kazao je Zarubica.

Portal Analitika