Društvo

Vojvodić: UCG pokleknuo pred političko-partijskim interesima

Viši sud u Podgorici odbio je žalbu Univerziteta Crne Gore, ocjenjujući je neosnovanom, i potvrdio prošlogodišnju odluku nikšićkog Osnovnog suda da je bivša rektorka Radmila Vojvodić nezakonito smijenjena 3. oktobra 2017 – potvrđeno je Pobjedi.
Vojvodić: UCG pokleknuo pred političko-partijskim interesima
PobjedaIzvor

Viši sud je ovom pravosnažnom presudom potvrdio i dio odluke kojom se UCG obavezuje da smijenjenoj rektorki nadoknadi troškove parničnog postupka. Kao i nikšićki Osnovni sud, ocijenio je da je, međutim, neosnovan zahtjev Vojvodić da Univerzitet po pravosnažnosti presude uspostavi stanje koje je bilo prije donošenja odluke o njenom razrješenju.

PRAVDA

Smijenjena rektorka Vojvodić kazala je juče da je sa advokatom Nikolom Martinovićem, koji ju je zastupao, štitila integritet institucije koju su branili „od svojevrsnog totalitarističko-fašizoidnog postupanja Upravnog odbora i Vlade prema ustavno zaštićenoj kategoriji autonomije UCG“.

- Tu je, dakle, satisfakcija. Satisfakcija gladijatorskoj borbi sa Vladom koja se, nažalost, boji autonomije Univerziteta (da, u starom Rimu u arenama su se borile i žene, ne samo muškarci, neka to ne zvuči patetično), ali i satisfakcija u borbi sa Univerzitetom koji je pokleknuo pred političko-partijskim interesima i pritiscima, koji nije istrajao, uprkos neprikosnovenim pravnim argumentima na svojoj strani i dužnosti da brani standarde visokog obrazovanja, braneći tako najvažnije – studenta i kvalitet znanja koji mu garantuje – rekla je Vojvodić.

Presuda je, prema njenim riječima, za respekt i „daje nadu da stvaramo sistem, a ne režim“.

- Isto tako se ne može reći da je pravda zadovoljena dok god se ne suočimo sa ishodom ove presude tamo gdje je beskrupulozno prekršena ustavom zaštićena autonomija državnog univerziteta i gdje se nezakonito djelovalo smjenom rektora koji je tu autonomiju zakonito štitio – smatra Vojvodić.

Sada se, prema njenim riječima, postavlja pitanje „da li za aktere ovog pravnog nasilja postoje reperkusuje“.

- Da li će ko ponuditi ostavku uvidjevši odgovornost za pravna nepočinstva ostvarena kroz poluge političke moći? Da li sudske odluke ostaju mrtvo slovo na papiru naše još „besudne zemlje“? Jesu li sudovi i zakoni tu da nas uistinu štite u ime napretka, ili su efikasniji da nas ustrojavaju? Živi bili pa vidjeli – poručila je Vojvodić.

PARADOKS

Vojvodić je pozdravila i što je Viši sud utvrdio da je Ministarstvo prosvjete donijelo rješenje kojim je licenciralo sporni studijski program suprotno zahtjevu Univerziteta, kojim je tada rukovodila Vojvodić, jer nije tražena licenca za studijski program u Beranama.

- Ovim dijelom presude je raskrinkano bezobzirno partijsko-političko manipulisanje bazičnim standardima visokog obrazovanja upravo kroz nezakonito postupanje iz samog srca Ministarstva obrazovanja, što je paradoks. Studijski program u Beranama je akreditovan po međunarodnim standardima evropski regulisanih profesija u zdravstvu, pri Kliničkom centru u Podgorici kao nastavnoj bazi – istakla je Vojvodić.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Portal Analitika