Abiznis

Građanima Kosova prošle godine izdato 1,5 hiljada radnih dozvola

U Crnoj Gori je prošle godine, od ukupnog broja radnih dozvola za strance, građanima Kosova izdato oko 1,5 hiljada, a od početka ove godine 442, kazao je direktor Zavoda za zapošljavanje Suljo Mustafić.
Građanima Kosova prošle godine izdato 1,5 hiljada radnih dozvola
Portal AnalitikaIzvor

Mustafić se danas sastao sa direktorom kosovske Agencije za zapošljavanje Muhametom Klinakuom i njegovim saradnicima. 

Kako je saopšteno iz Zavoda, na sastanku je zaključeno da unaprjeđenje odnosa službi za zapošljavanje dvije drzave, treba da bude zasnovano na obostranoj razmjeni iskustava na svim poljima, počev aktivnih mjera zapošljavanja, preko preduzetništva i profesionalne rehabilitacije invalidnih lica.

„Do saradnje na prekograničnim projektima, zajedničkog nastupa prema EU fondovima i dalje saradnje u regionalnim asocijacijama“, dodaje se u saopštenju. 

Mustafić je kazao da Zavod sprovodi politike Vlade i resornog ministarstva u oblasti zapošljavanja i da će, u narednom periodu, kroz ukupnu saradnju dvije drzave, biti dosta prostora za ozbiljnijom saradnjom službi za zapošljavanje.

„Dosadašnju saradnju smo imali kroz učešće u regionalnim projektima Platforma za zapošljavanje i socijalna pitanja, koju realizuje Savjet za regionalnu saradnju, i kroz druge regionalne programe u oblasti stručnog obrazovanja i obuke u susret evropskim integracijama“, kazao je Mustafić.

Na sastanku u Podgorici je razgovarano i o zapošljavanju građana Kosova u Crnoj Gori.

„Od ukupnog broja radnih dozvola za strance, u prošloj godini, za zapošljavanje građana Kosova izdato je blizu 1,5 hiljada radnhi dozvola, dok ih je od početka godine izdato 442“, saopštio je Mustafić.

Kako je naveo, radi se uglavnom o poslovima i djelatnostima u građevinarstvu, ugostiteljstvu i turizmu. 

Klinaku je kazao da smatra da je vrijeme da dvije službe počnu bilateralnu saradnju.

„Nešto što će biti u korist naših građana i naših institucija. Mi smo tu jer želimo da učimo od vas i tu smo jer želimo bolju saradnju a sve u cilju smanjenja nezaposlenosti u naše dvije zemlj“, kazao je Klinaku. 

Portal Analitika