Politika

RADMAN: Novi DF bez novih ideja

Glavna tema jučerašnjeg sastanka rukovodstva nedavno proširenog Demokratskog fronta (DF), na čelu sa novim liderom Džemalom Perovićem, bila je članstvo u budućoj vladi, saopšteno je iz Demokratske partije socijalista (DPS).
RADMAN: Novi DF bez novih ideja
Portal AnalitikaIzvor

"Na jučerašnjem sastanku rukovodstva nedavno proširenog Demokratskog fronta, na čelu sa novim liderom Džemalom Perovićem, naslućuje se da je glavna tema bila članstvo u budućoj Vladi", kazao je član Izvršnog odbora DPS-a Andrija Radman.

On ocjenjuje da su nakon petosatnog vijećanja kako su obavijestili javnost, izgleda imali samo jednu dilemu, kako to izvesti u uslovima kad već postoji, legitimna, u skladu sa Ustavom izabrana Vlada.

"Iz Fronta stižu aberi o premijerskim aspiracijama. Medojević tvrdi da Krivokapić sebe vidi u ulozi prvog čovjeka izvršne vlasti. Da želi mjesto 'evropskog premijera', on to nije krio ni u predvečerje oktobarskih izbora 2016. Istina, u međuvremenu mu se istopila podrška birača, ali pusti sanak očigledno nije. Hrabre ih, kaže, i evropski partneri, u naumu da formiraju tehničku vladu. Izgleda je to samo njemu rečeno u povjerenju. Osim Ranka, za tim stolom su sjedjela bar još dvojica koji sanjaju iste snove. A tek koliko ih pretenduje na ministarske funkcije", kazao je Radman.

Drugi, ne manje važan razlog okupljanja, kako je kaza, bile su finansije.

"Pronijela se priča da ovih dana stiže nova tranša. A DF u tome u posljednje vrijeme nije oskudijevao. Organizatorima dojučerašnjih 'građanskih' protesta, koji su sad dio Fronta, trebaju pare za autobuse, sendviče, i svu drugu logistiku. Primjetno je kad se za stolom pojavi Mandić i drugi lideri jezgra dosadašnjeg DF-a, da Demokrata i njihovih satelita niđe nema. Nema ni njihovih izjava, tako da je crnogorskoj javnosti na kraju postalo jasno ko je kolovođa opozicije", navodi član Izvršnog odbora DPS Crne Gore.

Prema njegovim riječima, odbjeglog tajkuna koji im je zaprijetio da mu ne diraju proteste, niko više i ne pominje.

"Kako će dogovoriti raspodjelu resora, ne samo između sebe, nego i sa vladajućom koalicijom, kojom velikodušno nude trećinu mjesta, pošto su se maltretirali na redovnim izborima, tek ostaje da se vidi", kazao je Radman.

Možda će se, kako je naveo, novi DF za početak odlučiti da formira "dvotrećinsku vladu".

"Izvjesno je samo jedno - građani Crne Gore uzeće im u obzir i sve ovo kada na prvim redovnim parlamentarnim izborima budu donosili odluku kome će dati većinski podršku da vodi vladu. Ali nije izvjesno da li će novi DF zajedno, ili u više kolona na te izbore", kazao je Radman.

Portal Analitika