Politika

Atlantski savez Crne Gore čestitao 70 godina postojanja NATO-a

Atlantski savez Crne Gore čestitao je 70 godina postojanja NATO-a i istakao značaj bilateralne i savezničke saradnje u okviru alijanse, kao i njenu važnost za usmjeravanje dinamike evropskog puta i rješavanje otvorenih pitanja.
Atlantski savez Crne Gore čestitao 70 godina postojanja NATO-a
Portal AnalitikaIzvor

Povodom 70 godina od osnivanja Alijanse, u Vašingtonu je održana NATO Engages konferencija, na kojoj je učestvovao predsjednik Atlantskog saveza, Savo Kentera.

On je, kako su saopštili, imao i niz bilateralnih sastanaka na kojima je bilo riječi o najaktuelnijim temama iz oblasti bezbjednosne politike, trenutnog geo-političkog stanja.

»Na sastancima je bilo riječi o nastojanjima Crne Gore za jačanje stabilnosti i bezbjednosti u regionu Zapadnog Balkana, osnaživanju vladavine prava i daljeg demokratskog razvoja i prosperiteta«, piše u saopštenju.

Oni su dodali da Atlantski savez snažno podržava stavove generalnog sekretara NATO-a, Jensa Stoltenberga, koji je, govoreći na ceremoniji obilježavanja jubileja NATO, naglasio neophodnost prevazilaženja međusobnih razlika u alijansi.

Takođe, dodali su, Atlantski savez smatra veoma bitnom poruku generalnog sekretara o tome da će Alijansa biti potrebnija u budućnosti.

„Sad moramo prevazići međusobne razlike jer će nam naša alijansa biti potrebnija u budućnosti. Suočeni smo sa izazovima bez presedana - izazovima sa kojima se nijedna država ne može sama suočiti”, rekao je Stoltenberg.

Kako su naveli, Atlantski savez bezrezervno dijeli mišljenje generalnog sekretara Stoltenberga, koji je rekao da je NATO suočen sa izazovima bez presedana.

»Izazovima sa kojima se nijedna država ne može sama suočiti a među njima je sve agresivnija Rusija koja nagomilava vojsku od Arktika do Mediterana i od Crnog mora do Baltika«, kaže se u saopštenju.

Stoltenberg je optužio Rusiju i za pokušaje miješanja u demokratije i nepoštovanje Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa.

Kako su naveli, veliku konferenciju je ove godine organizovao Atlantski savez, Njemački Maršal fond i Minhenska bezbjednosna konferencija u saradnji sa NATO divizijom za javnu diplomatiju.

»Događaj je okupio NATO lidere, zvaničnike Sjedinjenih Država i Evrope, kao i stručnjake i ministre spoljnih poslova i odbrane koji su razgovarali o trenutnom stanju i budućnosti NATO saveza«, zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika