Kultura

Uklonjena šetna staza s ukrasnim betonom

S obzirom na to da izrada staza nije planirana elaboratom o opremanju i uređenju lokaliteta Duklje, koji je odobrila Uprava za zaštitu kulturnih dobara, inspektor je ukazao izvođaču da u roku od tri dana ukloni stazu
Uklonjena šetna staza s ukrasnim betonom
V. SIMUNOVIĆ
V. SIMUNOVIĆAutor
Pobjeda/Portal AnalitikaIzvor

Devastacija ambijenta antičke Duklje nedavno je spriječena intervencijom nadležnog inspektora za kulturnu baštinu iz Uprave za inspekcijske poslove. Ovo je Pobjedi zvanično i potvrđeno iz institucije čiji je inspektor investitoru naložio uklanjanje sporne staze u srcu spomenika kulture prve kategorije. 

Pobjedin izvor, koji je insistirao na anonimnosti,do saznanja da je došlo do određenih odstupanja u izvedbi šetne staze došao je tokom grupnog obilaskačuvenog arheološkog lokaliteta.

-Vidjeli smo da je staza oivičena elementima od ukrasnog betona. To je pobudilo sumnju da je došlo do odstupanja od idejnog i izvedbenog projekta. Šokirala nas je mogućnost  da se tako nešto radiuz saglasnost struke. Fotografisali smo sporne detaljei obavijestili ljude iz Uprave za zaštitu kuturnih dobara – tvrdi Pobjedin izvor koji nam je dostavio fotografiju snimljenu dok je obilazio Duklju.

Fotografijadokumentujetvrdnju da je staza bila oivičena behaton elementima.

INVESTITOR

Iz Turističke organizacije Podgorice, koja je investitor tog posla, objasnili su da su 2017. godine postali partner na RiTour programu koji se finansira iz IPA fondova EU.Jedna od aktivnosti, kako je rečeno, odnosi se i na turističku valorizaciju arheološkog nalazišta Duklja.

-Ovaj radni paket podrazumijeva uređenje lokaliteta u funkciji turističkih i edukativnih posjeta uz očuvanje ambijentalne cjeline i odnosi se na opremanje mobilijarom u vidu info tabli, info materijala, klupi, česme, korpi za otpatke, pješčane staze, putokaza i info pulta na kojem bi se pružale sve informacije o lokalitetu.Elaborat o opremanju i uređenju lokaliteta Duklje s ciljem turističke valorizacije i prezentacije je urađen prema smjernicama EU, a u saradnji sa JU Muzeji i galerije Glavnog grada, od strane konzervatorke Magdalene Radunović i arheologa Dragana Radovića – konstatuje se u odgovorima Turističke organizacije.

duklja-staza-0104-2019-mara-babovic-7

                                                 Sporna staza i behaton ploče na Duklji, nakon demontaže ivičnjaka, 1. aprila

Na naše pitanje – da li se radovi na Duklji rade uz saglasnost institucija u čijoj je nadležnosti zaštita kulturnih dobara, rečeno nam je da „elaborat sadrži saglasnosti svih relevantnih institucija o sprovođenju projekta, što je i prethodilo dobijanju istog: Ministarstva kulture – Uprave za zaštitu kulturnih dobara i Sekretarijata za planiranje i uređenje prostora i zaštitu životne sredine Glavnog grada – procjena uticaja na životnu sredinu. Realizacija projekta, ističe se u odgovorima, prepoznata je kao afirmativni vid prezentacije i popularizacije kulturnog dobra Duklja.

NN LICE

Iz Turističke organizacije nijesu negirali da je nadležni inspektor za kulturnu baštinuizašao na teren.

- Postupajući po prijavi N.N. lica, 23. marta obišao je lokalitet Duklja, a nakon uvida u kompletnu dokumentaciju, aktivnosti na uređenju i opremanju lokaliteta mobilijarom su nastavljene – saopštili su iz Turističke organizacije.

Nezvanično, kako je za Pobjedu kazao izvor blizak upravljačkom timu Turističke organizacije,elementi od ukrasnog betona uz rub šetne staze postavljeni su na inicijativu izvođača radova, mimo idejnog projekta i bez saglasnosti investitora.Navodno, ta staza je i ranije nasipana šljunkom, ali su snažni vjetrovi, karakteristični za područjegdje je locirana Duklja, raznosili sitniji materijal pa je izvođač procijenio da bi uz odgovarajuće coklo ona bila trajnija. Sve je rađeno bez uputstava investitora. Ta verzijadogađaja iz Turističke organizacije nije zvanično potvrđenaPobjedi.

INSPEKCIJA

Iz Uprave za inspekcijske poslovePobjedi je saopšteno da je inspektor zaštite kulturnih dobara, po prijavi Uprave za zaštitu kulturnih dobaraod 22. marta, obišao Duklju sljedećeg  dana, a na terenu nije zatekao investitora građevinskih radova.

- Na licu mjesta, tačnije sa desne strane ulaza na arheološki lokalitet zatečena je manja količina pijeska (približno 10 m³) granulacije ispod 32 mm, koja se koristi u građevinske svrhe. Takođe, na arheološkom lokalitetu započeto je formiranje hodne staze u dužini od 25 metara – saopšteno je iz Uprave za inspekcijske poslove.

Budući da inspektor nije zatekao izvođača radova, njemu je u skladu sa zakonom dostavljen poziv. 

staza

                                         Fotografija koju je snimio Pobjedin izvor, prilikom grupnog obilaska Duklje 22. marta

- Pozivu se odazvao izvođačkoji radove izvodi za investitora Turistička organizacija Glavnog grada, pa je inspekcijski nadzor nastavljen 26.  marta –saopšteno je iz Uprave.

Prilikom drugog obilaska Duklje, navodi se u odgovorima Pobjedi, inspektoru je dat na uvid „Elaborat o opremanju i uređenju lokaliteta Duklje u cilju turističke valorizacije i prezentacije“ i ostala prateća dokumentacija. Iako iz Turističke organizacije tvrde da je šetna staza planirana pomenutim elaboratom, iz Uprave inspekcijske poslove navode suprotno.

-S obzirom na to da izrada staza nije planirana pomenutim „Elaboratom o opremanju i uređenju lokaliteta Duklje u cilju turističke valorizacije i prezentacije“, koji je odobren od Uprave za zaštitu kulturnih dobara, to je inspektor ukazao izvođaču da u roku od tri dana ukloni predmetnu stazu, kao i građevinski materijal koji se nalazi sa desne strane od ulaza na arheološki lokalitet Duklja – saopšteno je Pobjedi.

Dalje se ističe da je 29. marta, u 11:30 časova, inspektor za kulturna dobra obišao Duklju, te uvidom na licu mjesta konstatovao da je „subjekat nadzora postupio po ukazivanju na zapisnik od 23. marta

i uklonio formirane hodne staze kao i građevinski materijal“.

Novinar i fotoreporter Pobjede obišli su Duklju 1. aprila. Na ulasku, sa desne strane zatekli su manju količinu pijeska i elemente od ukrasnog betona uredno složene u gomilu. Staza je formirana i zasuta šljunkom. Tu su nastale i fotografije koje govore više od riječi.

 

 

Portal Analitika