Abiznis

Voli najprofitabilniji, prosjek plata preko 400 eura samo u Aromi i Voliju

Dok 37 hiljada zaposlenih koji rade u sektoru trgovine željno iščekuju da stupe na snagu izmjene Zakona o unutrašnjoj trgovini kojima se zabranjuje rad trgovina na veliko i malo nedjeljom, mi smo se malo pozabavili efikasnošću tih vrijednih i plemenitih žena i u nešto manjem broju muškaraca.
Voli najprofitabilniji, prosjek plata preko 400 eura samo u Aromi i Voliju
bankar.meIzvor

Iako je po podacima Monstata prosječna plata u sektoru trgovine u 2018.godini bila mnogo manja od “zvanične” prosječne zarade u Crnoj Gori i iznosila je svega 366 eura u neto iznosu, uvjereni smo da od zaposlenih u maloprodajnim lancima ne postoje radnici koji na bolji način opovrgavaju onu staru floskulu o lijenosti stanovnika naše zemlje. Kakav je finansijski efekat njihovog rada, najbolje govore brojke koje oslikavaju poslovanje firmi u kojima ti zaposleni ostvaruju te, uvijek ispodprosječne zarade.

Iako je marketa mnogo, analizirali smo zvanično objavljene finansijske izvještaje za 2018.godinu samo Top 5 trgovačkih lanaca: Voli doo, HD Laković doo, Mercator-CG doo (IDEA marketi), Domaća trgovina doo (Aroma&Conto marketi) i Franca marketi doo, u kojima je na kraju 2018.godine radilo 6.067 radnika, sa prosječnom neto zaradom od 364 eura.

Najveću prosječnu neto zaradu tokom 2018.godine primali su radnici zaposleni u firmi Domaća trgovina doo koja upravlja marketima Aroma i Conto – 425 eura, dok su najniže prosječne plate u Franca marketima – svega 279 eura.
Pri tome, kada se posmatra prosječna zarada na zbirnom nivou za ovih Top5 trgovačkih lanaca, vidimo da je ona u padu u 2018. u odnosu na 2017.godinu. To je rezultat nižih troškova zarada u Aroma&Conto marketima za 14%, dok je nešto manji pad neto plata zabilježen i kod lanca HD Lakovića od nepunih 4,86%.

Najveći poslodavac među trgovačkim lancima je Voli, dok je najveći rast broja zaposlenih u toku prethodne godine zabilježila Aroma&Conto, dok je pad broja zaposlenih zabilježen samo u IDEA marketima.
Na zbirnom nivou za Top5 lanaca, broj novozaposlenih (ili novoprijavljenih) radnika je u toku 2018 godine povećan za 485 novih lica.

slika-1neto-zarada-marketi-crna-gora

Ovo je pravi momenat i da pogledamo koji prihod i koliku dobit ostvaruju ove kompanije zahvaljući prije svega ljudima koji rade u njima.

Ukupan prihod Top5 trgovačkih lanaca za 2018. godinu iznosio je skoro 634 miliona eura, a ukupna dobit je 9,99 miliona eura.

Pet najvećih trgovačkih lanaca u Crnoj Gori kumulativno je u 2018. raslo s prometom za 5,78% pri čemu su dva lanca imala pad prihoda u odnosu na prethodnu godinu. Rekorder po prihodima, kao i uvijek do sada je Voli sa 228 miliona eura prihoda, dok se HD Laković i dalje učvršćuje na drugoj poziciji koju je još 2017.godine preuzeo od IDEA marketa, sa prihodovanih skoro 143 miliona eura. Ova dva lanca bilježe i dvocifreni godišnji rast prihoda.

Ipak, važno je napomenuti da je rast prodaje na nivu sektora prethodne godine počeo blago da usporava u odnosu na ranije godine, što može biti rezultat sve značajnijih poskupljenja proizvoda.

slika-2

Ovih 5 trgovačkih lanaca je za prethodnih 4 godine zaradilo preko 45 miliona eura.
Najefikasniji su, u skladu sa prihodima koji ostvaruju Voli (4,5 miliona eura dobiti) i HD Laković (3,6 miliona eura dobiti), koji iz godine u godinu bilježe značajnu dobit, dok se preostala 3 trgovačka lanca ipak bore da zadrže konstantan nivo zarade. Domaća trgovina doo (Aroma&Conto marketi) bilježi pojedinačno najveći pad neto dobiti u prošloj godini.

slika-3

Kada ove podatke o ostvarenoj neto zaradi kompanija sagledamo u odnosu na broj zaposlenih, dolazimo do podatka da su daleko najefikasniji radnici HD Lakovića koji se ipak ne mogu pohvaliti visinom zarade za ostvarene poslovne rezultate. Pregled neto dobiti po zaposlenom prenosimo u zaključnoj tabeli:

slika-4

Uvjereni smo da će ovi radnici koji su svoju efikasnost dokazali, biti puno srećniji i orniji za rad ponedjeljkom, ako konačno nedjelju budu provodili sa svojim porodicama. Pod uslovom da se izbore za malo veće zarade kako bi tu slobodnu nedjelju proveli na kvalitetan način.

Portal Analitika