Kultura

"Nova knjiga" na Međunarodnom sajmu knjiga i obrazovanja

Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja, koji će se ove godine održati 14. put i to u periodu od 4. do 11. aprila, u garažnom dijelu Delta sitija u Podgorici, biće, kao i prethodnih godina, organizovan od strane izdavačke kuće “Nova knjiga” iz Podgorice i Ministarstva prosvjete Crne Gore, dok će pokrovitelj biti Ministarstvo kulture.
"Nova knjiga" na Međunarodnom sajmu knjiga i obrazovanja
Portal AnalitikaIzvor

Podsjećanja radi, izdavačka djelatnost Nove knjige sastoji se u objavljivanju i prevođenju najznačajnijih djela svjetske književnosti, esejistike, kao i najčitanijih knjiga savremenih autora belestristike i bestselera. Izdavački poduhvati ove ugledne kuće raspoređeni su u petnaestak edicija, pažljivo osmišljenih da odgovore zahtjevima najraznolikijih i najradoznalijih čitalačkih umova, koji će, za očekivati je, uvijek tražiti više i bolje, i neće, u duhu slogana ovogodišnjeg Sajma, bezrezervno vjerovati svemu što se da pročitati na internetu, uz dužno poštovanje uloge i mjesta koje je on zauzeo u našim životima i puno uvažavanje nesporne činjenice da je to često zaista najbrži i najpraktičniji način prikupljanja neophodnih informacija.

Savremeni čitalac će, kako “Nova knjiga” vjeruje, i dalje i sve više, imati potrebu da sam istražuje i uči. Iz knjiga. Starih, novih, luksuzno povezanih i onih čije stranice broširani povez možda jedva drži na okupu.

I tu se, negdje, krije odgovor na pitanje koje se posljednjih godina često postavlja – pitanje budućnosti knjige u njenom izvornom, štampanom obliku, sa istorijom starom sedam hiljada godina. “Nova knjiga” vjeruje da je njena budućnost sigurna. Jer digitalne knjige nikad neće mirisati onako magično i obećavajuće. Jer čitanje knjiga obogaćuje rječnik, otvara um za nove ideje, širenje horizonata i usvajanje novih znanja, stimuliše koncentraciju i ima moć da pojačava čovjekovu sposobnost fokusiranja na cilj, što je u današnje vrijeme izuzetno važno.

Na talasu nove energije koju donosi proljeće, “Nova knjiga” će doploviti do svih čitalačkih segmenata, svjesna svoje odgovornosti i činjenice da iza svake književne scene koja ima ambiciju da bude snažna i dinamična mora da stoji obrazovana, zahtjevna i probirljiva čitalačka publika visokog kriterijuma. U tom smislu, kao izdavač koji na ovim prostorima prednjači u svemu, želi da da poseban doprinos njenom razvoju i snaženju.

Stoga na ovom Sajmu posjetioce namjerava da upozna i sa svojim aktuelnim dostignućima i planovima u tom izuzetno značajnom polju svog djelovanja – s posebnim osvrtom na brigu o najmlađim naraštajima, formiranju i razvoju njihovih čitalačkih navika i zadovoljavanju njihovih, vjerujemo, rastućih potreba.

U tom segmentu “Nova knjiga” im predstavlja i nudi bajke i basne, slikovnice i bojanke, enciklopedije i atlase, kao i druge edukativne sadržaje, a odraslima ono najaktuelnije i najbolje kad je riječ o belestristici, popularnoj literaturi, udžbenicima, filozofiji, umjetnosti i šire, omogućavajući im da do izabranih primjeraka dođu najlakše i najpovoljnije.

Portal Analitika