Abiznis

Ni Fabris nije svjedočio mobingu

Viceguverner Nikola Fabris, kao ni dosadašnji svjedoci u sporu po tužbi Irene Radović zbog mobinga protiv Centralne banke i guvernera Radoja Žugića, nije znao da je bila izložena bilo kakvim pritiscima prilikom obavljanja dužnosti viceguvernerke za superviziju banaka, niti zna motive guvernera za njeno razrješenje. Za tu je inicijatvu, kako je kazao, saznao u bolnici na dan kada je sjednica Savjeta prvobitno trebalo da bude održana, a odložena je za sedam dana na njegovu i inicijativu Asima Telaćevića.
Ni Fabris nije svjedočio mobingu
Portal AnalitikaIzvor

Radović mu je, kaže, bila draga, imali su dobar profesionalan odnos i razgovarali o njenom položaju u CBCG, kojim nije bila zadovoljna. Tako je i saznao da je pokrenula postupak za zaštitu od mobinga, ali je savjetovao da odustane i da pokuša da riješi problem na miran način.

- Kada je guverner odlučio da Radović razriješi dužnosti rukovodioca sektora za finansijsku kontrolu, nju je to prilično pogodilo. Bila mi je draga, želio sam da joj pomognem. Radojica Luburić i ja smo predlagali guverneru da joj se dodijeli sektor za platni promet, koji je bio u mojoj nadležnosti, ali je on kazao da će o tome kasnije odlučiti - kazao je Fabris i dodao da nije njegovo da preispituje odluke guvernera.

MIJEŠANJE U NADLEŽNOSTI

Ne smatra da je bilo moguće da se bilo ko miješa u njene nadležnosti niti da daje naloge njenim zaposlenima, te da ne zna da li je to činio guverner i ima li takve nadležnosti.

Naveo je slučaj radi kojeg se Radović naljutila na njega, kada je u njenom odsustvu prisustvovao sastanku sa Međunarodnim monetarnim fondom o unapređenju kreditnog registra.

Tada je, na nalog guvernera, pripremio tekst pisma koji se odnosio na uključenje novih institucija u kreditni registar.

Na pitanje Radović kako je postupio u slučaju Lovćen banke u trenutku čekanja na izvještaj nakon obavljene kontrole, Fabris je rekao da je iskazao sumnju u vezi izvedene kontrole i sugerisao da je potrebno ponovo sprovesti, dodajući da svi članovi Savjeta imaju pravo da daju komentare u vezi bankarskog sistema.

O tome je, kako kaže, trebalo da odluče guverner i viceguvernerka. Sudija Mladen Grdinić nije dozvolio dalju elaboraciju kao ni odgovor na pitanje Radović kako je znao da je potrebno ponoviti kontrolu kada izvještaj još nije bio sačinjen.

POSLOVNE TAJNE

Zastupnici CBCG i Žugića Tatjana Vujanović-Vuksanović i Miroslav Adžić prigovorili su da se ovim izlaganjem zalazi u domen poslovne tajne, ukazujući sudiji da je trebalo da upozori Fabrisa.

Sudija je kazao da ni do sada nije upozoravao svjedoke i da oni treba da vode računa da sebe ne inkriminišu. Najveće negodovanje zastupnika izazvalo je pitanje advokata Bojana Vukovića da li je Fabris još negdje zaposlen.

On je odgovorio da radi kao profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, ali da to ne znači da ne radi prekovremeno i u danima vikenda za banku, za šta nije dodatno plaćen.

Sudija nije dozvolio da Fabris odgovori na pitanje koliko dana nedjeljno radi u CBCG, a koliko u Beogradu, jer bi taj odgovor trebalo da bude sadržan u finansijskom nalazu.

Fabris je naveo da mu banka plaća troškove prevoza, zakupa stana i režija, što, kako je kazala Radović, nije bio slučaj sa njom.

NESLAGANJA

Naveo je da je između Radović i guvernera bilo određenih profesionalnih neslaganja, te da je guverner kritikovao i nju i njen sektor zbog kašnjenja sa procjenom uticaja implementacije međunarodnih standarda na banke.

Kritika je bilo i u novom sektoru zbog kašnjenja sa implementacijom podzakonskih akata neophodnih da počne da funkcioniše.

Nije se mogao izjasniti o značaju ovog sektora u poređenju sa drugim, jer smatra da svi imaju podjednaku važnost, kao i da su dobili najbolje prostorije u zgradi ZOP-a, iako jesu bile nešto lošije od prostorija u centrali.

Njegova, kao i kancelarija Irene Radović, imala je problem sa vlagom. Oboje su tražili da se taj problem riješi, na šta je guverner pristao, ali se kasnilo, pretpostavlja zbog tenderskih procedura.

Nije mu poznato da li se neko od zaposlenih iz njenog sektora žalio da je diskriminisan, ali smatra da su bili privilegovani po visini plate i kvaliteta poslovnog prostora u kom su radili, što je, prema njegovom mišljenju, bila nepravda.

Do sada su u postupku saslušani guverner Žugić, viceguverner Radonjić, direktor CB Radojica Luburić i direktor sektora za kontrolu banaka Darko Bulatović.

Portal Analitika