Crna hronika

Lipovina tvrdi da mu je sve podmetnuto

Saslušanjem sedam svjedoka juče je u Višem sudu nastavljeno suđenje Cetinjaninu Savi Lipovini, koji se tereti za pokušaj ubistva Steva Vujovića i Nikole Kaluđerovića u decembru 2017. godine
Lipovina tvrdi da mu je sve podmetnuto
M. L.
M. L.Autor
Portal AnalitikaIzvor

Svjedok Petar Živković kazao je da poznaje Vujovića i Kaluđerovića ali da mu nije poznato da li je optuženi bio u svađi sa njima i da li je imao sukoba.

„Lipovinu znam od ranije, a negdje dva mjeseca poslije ovog događaja policija je došla da izuzme kamere sa moje kuće i tada je bilo sačuvano na snimcima 13 dana. Dan nakon što je privođen Lipovina je došao kod mene i gledali smo na kamere i vidjelo da je prošao ispred moje kuće i to u dijelu ulice koji je zatvoren. Ne znam je li to bilo pet i po ili šest i po popodne“, kazao je svjedok.

On je odgovarajući na pitanje sutkinje Vesne Moštrokol kazao da kada je priveden u policiju na informativni razgovor rekli su mu da mu je bezbjednost ugrožena.

„Nijesu mi rekli zbog čega i koga, a i ja to nijesam uzimao za ozbiljno“, dodao je Živković.

Na jučerašanjem suđenju sjedočio je i službenik Uprave policije Dragan Mandić koji je saopštio da nije on naredio privođenje Sava Lipovine, te i da je tako bilo, postupalo bi se drugačije, uzela bi se njegova parafinska rukavica i provjeravao bi se alibi.

„Ne znam da li je neko od inspektora saslušavao optuženog ali od mojih nije niko. Ja lično nijesam, a kada je došla njegova dokumentacija vidio sam da ima njegova izjava. Preko radio veze sam čuo od kolega da se Lipovina dovodi u stanicu policije i da će mu biti oduzeto vozilo u akciji ,,Talas““, kazao je Mandić.

Na pitanje advokatice Branke Stanojević koja zastupa Lipovinu, da li je optuženi tražio u policji da mu se uzme parafinska rukavica i da ide na poligraf, svjedok je kazao da se ne sjeća.

Mandić je dodao i da ga niko nije obavijestio da je Lipovina nakon informativnog razgovora pušten na slobodu, već da je to čuo preko radio veze.

Lipovina je prigorovio iskazu svjedoka, navodeći da mu je sve podmetnuto.

„Kunem se u sestru jedinu da mi je podmetnula cetinjska policija tragove“, dodao je optuženi.

S druge strane, svjedok je kazao da je od Forenzičkog centra obaviješten da su u vozilu promađeni tragovi eksploziva ,,Pentrat“ kojeg od 2015. godine nije bilo kod nas, te i da nije tačno da su podmetnuli tragove.

Advokatica Stanojević prigovorila je u cjelosti iskazu svjedoka, pojašnjavajući da je kontardiktoran.

„Policijski službenici koji su svjedočili bili su decidni da je ovaj svjedok rukovodio uviđajem i radnjama koje se odnose na izuzimanje tragova“, kazala je Stanojević.

Prema navodima iz optužnice, Lipovina se tereti da je 23. decembra 2017. godine aktivirao eksplozivnu napravu koja se nalazila ispod vozila kojim je upravljao Kaluđerović, dok je Vujović bio na mjestu suvozača.

Lipovina je ranije negirao da ima bilo kakve veze sa krivičnim djelom, tvrdeći da mu podmeće cetinjska policija.

Lipovina, prema evidenciji policije, slovi za bezbjednosno interesantnu osobu. U septembru je saslušavan u Osnovnom tužilaštvu po prijavi pritvorenika Ilije Pavlovića zbog prijetnji.

Portal Analitika