Kultura

Savršenstvo je naša iluzija

Čovjek je moja vječita inspiracija. Polazim od sebe. U sebi tražim odgovore koji mislim da se tiču svih nas - istakao je likovni umjetnik Ilija Kaluđerović komentarišući svoje radove predstavljene na izložbi naslovljenoj ,,Enjoy Anesthesia“, u galeriji ,,Koncept Art Space“. 
Foto: Pobjeda
Foto: Pobjeda
Portal AnalitikaIzvor

Kaluđerović se publici predstavio djelima koja su nastala tokom posljednjih godinu i po dana.

- Napravio sam pauzu od deset godina baveći se raznim poslovima u želji da se ostvarim, da se kodiram. Bio sam neko ko je izgubio vjeru u sebe, ko se predao stihiji. U jednom trenutku shvatio sam da je jedan veliki dio mene gladan i željan stvaralaštva, slikarstva - onoga čemu se uvijek okrećem kad mi je teško i lijepo. To sam ja. Bez obzira na to što možda neke slike djeluju kao da su izvedene sa lakoćom, iza toga je bilo mnogo razmišljanja, mnogo sumnje u sebe. Stalo mi je da u svemu budem krajnje iskren - kazao je Kaluđerović.

KRUNA

Inspiriše ga čovjek, a na platnima su česti portreti sa krunom. Kaluđerović je kazao da je ,,čudna“ priča koja prati tu krunu.

- Slikajući portrete počeo sam da se ponavljam. Vidio sam da u njima više govori neki moj naučeni, ,,sažvakani“ pristup. Ponavljali su se gestovi, maniri. Bio sam strašno iznerviran zbog toga.

U jednom trenutku sam, kao tipični Podgoričanin, jednom od mojih portreta rekao: ,,Bravo ti ga, kralju, izmuči me“. Kako sam krenuo da ga precrtam, napravim mu krunu. Tada sam sebi rekao: ,,To je to. To mi je falilo“. Ta kruna je prekretnica. Ona simbolizuje sve naše zablude, stremljenja… Stremimo savršenstvu, zanemarujući dosta toga. Savršenstvo je naša iluzija. Ta čeznja za krunom je ta anestezija. To je ono što nas isključuje iz života - rekao je Kaluđerović.

Priča koja stoji iza naslova izložbe plod je uticaja pop kulture.

- Rođen sam 1980. godine. Dijete sam pop kulture, MTV-a. Pjesme ,,Enjoy the Silence“ Depeche Moda i ,,Anestezija“ EKV-a su našle spoj u nazivu ,,Enjoy Anesthesia“. To najbolje opisuje kako sam posljednjih 30 godina vidio realnost - naveo je Kaluđerović.

EMOCIJE

Njegove akrilike karakteriše zemljani kolorit. Kaže da je izbor boja potpuno slučajan.

- Završio sam slikarstvo na Likovnoj akademiji, ali sam odlično vladao grafikom. U jednom trenutku sam shvatio da ću završiti akademiju, a da iza sebe neću ostaviti sliku. Krenuo sam da se ,,mučim“ sa slikarstvom. Niti sam tehnolog, niti sam kolorista. Sve je ovo nastajalo dosta spontano, slučajno - naveo je umjetnik.

Kaluđerović sa snažnim emocijama govori o svojim djelima. Pitali smo ga kakve bi emocije volio da njegovi radovi izazovu kod publike.

- Iskreno, ne bih volio da izazovu nikakvu emociju. Poenta je da kažem da ako ja mogu nešto da uradim, možete i vi. Nije stvar je li ovo dobro ili nije, nego da se može i da se treba - poručio je Kaluđerović.

Kada je riječ o tome kakav je život umjetnika u Crnoj Gori, Kaluđerović kaže da je ,,znao da će biti teško, ali ne i da će biti ovoliko teško“.

- Ali mi je sad još draže što je teško. Preživjelo se, preživjeće se i idemo dalje - rekao je Kaluđerović.

Izložba se može pogledati do 15. aprila

Portal Analitika