Kultura

Koncert Jazz Ensemble u petak u Nikšiću

Nikšićko pozorište se po prvi put uključilo kao partner manifestacije Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori, koja se održava od 2 do 30. aprila, širom Crne Gore u organizaciji udruženja Jazz Art i brojnih partnera a pod pokroviteljstvom Američke ambasade u Podgorici.
Koncert Jazz Ensemble u petak u Nikšiću
Portal AnalitikaIzvor

Prvu sedmicu aprila obilježiće turneja Džez ansambla Državnog Univerziteta u San Dijegu pod vođstvom profesora i dirigenta Bila Jegera, inače istaknutog džez umjetnika i dekana džez studija na ovom univerzitetu. Ovaj dvadesetočlani ansambl nastupiće u Nikšiću u petak, 5. aprila u 20 sati. Gošća ansambla na crnogorskoj turneju je američka vokalna umjetnica i kontrabasistkinja Kristin Korb.

Od dolaska na državni Univerzitet u San Dijegu, 1985, Bil Jeger je izgradio jedan od najvećih i najcijenjenih džez programa u Kaliforniji. Njegov reprezentativni džez ansambl u okviru Državnog Univerziteta u San Dijegu (SDSU Jazz Ensemble), osvojio je mnoge prve nagrade na takmičenjima muzičkih akademija, među kojima se izdvaja pobjeda na Nacionalnom studentskom takmičenju džeza u Orlandu (Florida).

Ovaj studentski ansambl je predvodio na uglednim međunarodnim festivalima džeza u Montereju (Monterey Jazz Festival), na Havajima (Havaii International Jazz Festival), Ensenada Jazz Festival u Meksiku, Nort Si festival (North Sea Jazz Festival) u Holandiji, Montro džez festival (Montreux Jazz Festival) i Lido Bien Jazz Festival u Švajcarskoj. Njegove grupe su nastupale širom SAD-a, Evrope, Tajvana, Bolivije i Meksika i sa solistima kao što su Vinton Marsalis, Pit Fontejn i Lij Belson.

Kristin Korb je jedna od onih umjetnica uz čiji kristalni glas zaboravite da istovremeno svira i kontrabas. Predavala je na Univerzitetu Južne Kalifornije gdje je bila koordinator za vokalne studije, Univerzitetu Azuza Pacific u Kaliforniji, višoj školi Grossmont, a bila je i direktorica džez studija na Centralnom univerzitetu Vašington. Kao predsjednica Međunarodnog udruženja basista (ISB), Korb je bila umjetnička direktorica ISB konvencije u Ročesteru za 2013. godinu. Objavila je osam albuma, i nastupa širom svijeta; sarađivala je sa džez umjetnicima kao što su: Llew Matthews, Kim Richmond, Pete Christlieb, Jeff Hamilton, Alex Riel i Jan Lundgren. Svestrana američka umjetnica je inspirisana romantikom i plesom u džez muzici, koja bude osjećanja ljubavi i optimizma.

Koncert se organizuje u okviru aprilskog repertoara Nikšićke kulturne scene 2019, a ulaz je slobodan.

Portal Analitika