Svijet

Rusija otvorila centar za obuku pilota u Venecueli

Rusija je otvorila centar u Venecueli za obuku tamošnjih pilota za upravljanje ruskim helikopterima, objavio je ruski državni industrijski konglomerat Rostec, a agencije navode da je to posljednji gest Moskve u znak podrške predsjedniku Nikolasu Maduru.
Foto: Yuri Smityuk / TASS
Foto: Yuri Smityuk / TASS
Portal AnalitikaIzvor

Rostec je otkrio da je centar inauguriran u četvrtak, istog dana kada je Bijela kuća upozorila Moskvu i druge države koje podržavaju predsjednika Venecuele da mu ne šalju vojsku i vojnu opremu, jer će to smatrati direktnom prijetnjom sigurnosti regije.

Vašington, koji podržava čelnika opozicije Huana Gvaida, izdao je upozorenje nakon što su dva ruska vojna aviona sletjela pored Carakasa sa skoro 100 pripadnika vojnog osoblja, koje je Kremlj opisao kao vojne specijaliste, prenosi Al Jazeera Balkans.

Rostec je objavio da će u centru za obuku, čija lokacija nije objavljena, piloti učiti kako da upravljaju ruskim helikopterima Mi-35M, kao i ruskim transportnim helikopterima.

Postrojenje je otvoreno u skladu sa ugovorom koji je sklopljen sa venecuelanskim državnim proizvođačem oružja CAVIM, dok iz Rosteca navode kako žele da prodube vojnu i tehničku saradnju sa Ministarstvom odbrane Venecuele, ukoliko to bude moguće.

Rusija, koja je takođe poslala borbene mlaznjake, tenkove i sisteme vazdušne odbrane Venecueli, odbacila je američke kritike svoje vojne saradnje sa Carakasom, navodeći se ne miješa u unutrašnje poslove te latinoameričke države, niti da predstavlja prijetnju regionalnoj stabilnosti.

Američki predsjednik Donald Trump kazao je da Rusija mora "otići iz Venecuele" i da su sve opcije otvorene kako bi Moskvu prinudio da umanji pomoć Maduru, dodajući da postoji mogućnost za nove američke sankcije Rusiji.

Portal Analitika