Komentar

Stanković vs Stanković ili...

Od časa kada je razdragana poslanica Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović Stanković na bini potpisala inoviranu verziju sporazuma, ne stišavaju se žučne polemike na društvenim mrežama i roje se brojna pitanja.
Stanković vs Stanković ili...
PobjedaIzvor

Dominira jedno: kako to da je supruga vrhovnog državnog tužioca bez zazora potpisala politički akt kojim se ultimativno traži ostavka njenog muža, za čiji je izbor prije koju godinu i sama javno glasala u crnogorskom parlamentu?

Ne samo da je tada glasala, već je pritiskanjem poslaničkog tastera u parlamentu presudno uticala da Ivica Stanković bude konačno izabran za vrhovnog državnog tužioca u drugom krugu, jedva namaknuvši prijeko potrebne tri petine poslaničkih glasova.

Nakon dva dana razmišljanja, moguće i pod teretom neprijatnog pritiska javnosti, oglasila se Vuksanović-Stanković, lakonskom objavom u ,,prijateljskim“ Vijestima.

Nju su, kaže, u parlament izabrali građani, a ne njen muž, vrhovni državni tužilac. I ona samo građanima, a ne vrhovnom državnom tužiocu, odgovara za svoje političke postupke.

- Nadam se da sam ovim potpisom doprinijela širenju nove političke svijesti u Crnoj Gori – ponosno je konstatovala Vuksanović-Stanković. O kakvoj se ,,novoj političkoj svijesti“ radi govori činjenica da je poslanica Draginja Vuksanović-Stanković, inače doktorica pravnih nauka, u subotu veče slavodobitno potpisala ,,Sporazum o budućnosti“ koji je u suštinskim odredbama - suprotan Ustavu Crne Gore.

Prije svega ideja o tehničkoj vladi koja bi, prema zamislima potpisnika, trebalo da se formirana po principu ,,tri trećine“ - vladajuće koalicije, opozicije i nestranačkih ličnosti.

To je u suprotnosti članu 2, stav tri Ustava Crne Gore koji je nedvosmislen: ,,Ne može se uspostaviti niti priznati vlast koja ne proističe iz slobodno izražene volje građana na demokratskim izborima, u skladu sa zakonom“! Ne može se, a i to sigurno zna doktorica prava, donijeti novi izborni zakoni ni raspisati novi, "prvi i fer demokratski“ izbori ako se prethodno usvoje zahtjevi koje je potpisala u subotu veče poslanica Draginja Vuksanović-Stanković i ostavke podnesu predsjednik države, premijer, vrhovni državni tužilac, glavni specijalni tužilac.

Ko bi izglasao izborne zakone, ko bi proglasio zakone, ko bi imenovao mandatara ,,tripartitne“ neustavne tehničke vlade, i ko bi, na kraju, uopšte raspisao izbore?

Izgleda da je gospođa Stanković, poslanica SDP-a, u subotu veče bila protiv gospodina Stankovića, vrhovnog državnog tužioca.

Stanković vs Stanković, djeluje politički, pa i porodično, prilično kontradiktorno. Ili, možda, nije tako?! Jer, postoji još jedna varijanta u kojoj Stankovići ne bi bili na suprotnim pozicijama.

Recimo, teoretski, ako Draginja Vuksanović-Stanković nagovori svog muža da, ipak, podnese ostavku na funkciju vrhovnog državnog tužioca. Ivici Stankoviću je ostalo nešto više od godine do kraja mandata i nešto više od dvije godine (tačnije: 13 mjeseci) do zakonskog roka za odlazak u penziju. Zakonski gledano, ostali bi mu na raspolaganju svi prihodi do roka za penzionisanje, a vrhovni državni tužilac ne bi više morao da sluša kako ga horski prozivaju po podgoričkim ulicama. Istina, tim potezom bi Ivica Stanković žrtvovao lični integritet, otežao izbor novog vrhovnog tužioca, ali bi istovremeno značajno podigao politički rejting svoje supruge, poslanice Draginje Vuksanović-Stanković.

Tako bi se sadašnja situacija Stankvić vs Stanković u trenu promijenila u novi izraz Stanković & Stanković. Ne bi to bio baš uobičajen politički potez za crnogorske prilike, ali i ovo što je njegova supruga uradila – tražeći muževljevu ostavku nasred ulice – još nije viđeno u Crnoj Gori, ali i šire. Ali, ko zna, možda je poslanica SDP-a u pravu kada je izrazila nadu da je potpisom protiv vlastitog muža ,,doprinijela rađanju nove političke svijesti u Crnoj Gori“. Vidjećemo, na potezu je Stanković. Vrhovni državni tužilac Stanković, da ne bude zabune.

 

Portal Analitika