Svijet

Makron imenovao blisku saradnicu za portparola

Sibet Ndiaj, nova portparolka francuske vlade, poznata po slobodnijem rječniku, preuzela je novu funkciju i zahvalila se porodici u rodnom Senegalu na podršci, prenijeli su francuski mediji i dodali da je njeno imenovanje izazvalo i negativne reakcije.
Izvor: Ludovic Marin/Pool via REUTERS
Izvor: Ludovic Marin/Pool via REUTERS
Agencije, N1Izvor

"Ponosna sam što ću imati priliku da služim Francuskoj", rekla je portparolka na prvoj konferenciji za novinare u vladi, javila je agencija Frans pres.

Francuski predsjednik Emanuel Makron imenovao je Sibet Ndiaj poslije ostavke Benžamena Grivoa.

Umjesto ministarke za evropska pitanja Natali Loazo, imenovana je Ameli de Monšalen, ali u rangu državnog sekretara za evropska pitanja.

Ona je ranije obavljala dužnost državnog sekretara za spoljne poslove.

Imenovanje Sibet Ndiaj je izazvalo negativne reakcije, pošto je bivša savjetnica za medije, koja je veoma bliska Makronu i član vladajuće stranke Republike u pokretu, u nekoliko navrata izazvala medijsku pažnju zbog rječnika koji je koristila u obraćanju novinarima.

Satirični list Okovani patak (Le Canard Enchaine) je podsjetio na jednu sms poruku koju je poslala jednom novinaru poslije smrti Simon Vej u avgustu 2017. godine.

Ona je tada potvrdila smrt bivše ministarke i značajne ličnosti političkog života Francuske i Evrope kratkom porukom: "Da, ženska je mrtva".

Sibet Ndiaj je kasnije demantovala vijest da je uputila takvu poruku.

List Ekspres je podsjetio da je bivša saradnica za medije izjavila da je potpuno spremna da laže kako bi zaštitila predsjednika. Ta njena izjava uz fotografiju kruži danas na društvenim mrežama uz razne komentare.

Ekspres je dodao da ona koristi suviše slobodan rječnik u obraćanju novinarima. Tako je jednom prilikom rekla da se izdvaja "ludačka lova" za dodjelu socijalne pomoći.

Opozicija, posebno radikalna ljevica i ekstremna desnica, ocijenila je da njeno imenovanje predstavlja provokaciju i da je Makron postavio za portparola vlade "profesionalnu lažljivicu".

Portal Analitika