Zabava

Biković: Radije bih ovdje stvarao Holivud nego tamo bio šraf

“Balkanska međa” nosi miroljubivu poruku o prijateljstvu, o tome koliko je rat strašan i o nekim ljudskim vrijednostima koje se najviše istaknu tako tragičnim događajima kao što je rat. Ovo je film i o požrtvovanosti, podvigu i savjesti, kazao je Dnevnim novinama na premijeri svog najnovijeg ostvarenja glumac Miloš Biković.
Foto: Cineplexx
Foto: Cineplexx
Portal AnalitikaIzvor

Biković je gostovao je u Podgorici povodom premijere “Balkanske međe” na kojem je između ostalog bio i u ulozi producenta.

Inspirisan istinitim događajem, film Andreja Volgina prikazuje tajnu operaciju grupe ruskih specijalaca koja iz Moskve dobija naređenje da u junu 1999. godine, prije NATO trupa zauzme aerodrom “Slatina” u Prištini i zadrži ga dok ne stigne pojačanje.

A u intervjuu za Dnevne novine, Biković, koj i u filmu tumači ulogu policajca Vuka, ističe da mu priprema za ulogu nije predstavljala toliki izazov, iako je možda jedna od najzahtjevnijih u njegovoj karijeri, koliko uloga samog producenta.

“Za mene je veći izazov bio producentski, zato što sam na neki način snosio odgovornost za to kako će ovaj film biti prihvaćen u Srbiji, kako će gledaoci na njega reagovati, ali i kako da taj momenat u istoriji bude prikazan vjerno i dostojanstveno, onako kako je to naš narod i zaslužio. Tako da sam se više brinuo kao producent nego kao glumac”, objašnjava nam Biković, dodajući da iako je film ratne tematike “Balkanska međa” u stvari nosi jednu nadasve miroljubivu poruku.

“Film nosi jednu miroljubivu poruku o prijateljstvu, o tome koliko je rat strašan i o nekim ljudskim vrijednostima koje se najviše istaknu tako tragičnim događajima kao što je rat. Ovo je film i o požrtvovanosti, podvigu i savjesti”, kaže jedan od najuspješnijih mladih glumaca regiona, koji je najprije zadovoljan činjenicom da njegovo najnovije ostvarenje dobija pohvale sa svih strana, jer zaista u pitanju je kinematografski spektakl nesvojstven ovim prostorima, koji djeluje poput holivudskog blokbastera.

“Ovo jeste jedan filmski i ujedno vizuelni spektakl koji je na nivou holivudskih dostignuća i ni u čemu im ne ustupa. Dokazali smo da i u našoj zemlji mogu da se snimaju takvi filmovi i da su i naši ljudi sposobni da snimaju takve filmove, i da replike izgovorene na srpskom mogu da izgledaju kao u holivudskom blokbasteru”, cijeni Biković.

Zavidnu karijeru stekao je u Rusiji, najprije u serijama, a onda i u visokobudžetnim filmovima kao što su npr. triler “Bezdušni 2” i romatična drama “Led”, dok smo ga prošle godine gledali u domaćem akcionom ostvarenju “Južni vjetar”, gdje je tumačio ulogu kriminalca. Projekte ne bira olako, a kaže da se trudi da se oproba u različitim žanrovima.

“Trudim se da se oprobam u raznim žanrovima kao glumac zato što mi to omogućava da pravim različite uloge. A biram scenario po kvalitetu saradnika, po kvalitetu scenarija i po nekoj poruci koju projekat nosi”, priča mladi glumac.

bikovic2

Uloga u prošlogodišnjem ostvarenju “Izvan granica realnosti” donijela mu je saradnju sa jednim od najvećih holivudskih glumaca Antoniom Banderasom, ali, kako ističe, Holivud mu nije prioritet, i nikako neće, po svaku cijenu stremiti tome nauštrb nekih ličnih uvjerenja.

“Ako dođe takva ponuda i ako projekat bude kvalitetan ja ću to prihvatiti. Ako, naravno ne bude nešto politički obojeno, da na neki način šteti mom narodu ili bilo kom drugom. Kao što ste primijetili, ovaj film ‘Balkanska međa’ ne govori ni o jednoj naciji loše, on govori da su teroristi loši. Stoga, ne hrlim u Holivud, zato što sam kao producent uspio da učestvujem u jednom filmu koji ni po čemu ne ustupa Holivudu i da sam učestvujem u tome kako će to ostvarenje da izgleda. I samim tim mogao sam da biram kakvu će poruku taj isti film da šalje, tako da, ako postoji mogućnost, radije bih stvarao Holivud ovdje nego išao tamo da budem neki šraf”, obrazlaže Biković, koji je saglasan sa činjenicom da je naše podneblje malo tržište za neke veće glumačke poduhvate, te da sve veći broj kolega pokušava da se oproba u malo većim filmskim krugovima.

“Da, generalno smo malo tržište. Rusija se otvara kao tržište, i tamo, ne samo ja, nego i mnogo mojih kolega koji su negdje potaknuti mojim primjerom, počeli da uče ruski, nalaze posao i svoje mjesto pod suncem i mislim da ćemo već sledeće godine imati nekoliko zvijezda na ruskom nebu”, otkriva on.

Medalja Puškina, koju mu je prošle godine uručio predsjednik Rusije Vladimir Putin, najveća je počast koja mu je ukazana u karijeri. Ipak, priznanja nisu nešto na osnovu čega treba graditi mišljenje o sebi.

“Priznanje znači, kao i kritika koja je konstruktivna, ma koliko oštra bila. Naravno da znači, ali čovjek ne bi smio da gradi mišljenje o sebi na osnovu pohvala…”, primjećuje glumac, koji je sa premijerama u ovoj godini tek počeo.

“Snimamo nastavak Južnog vjetra, ali i istoimenu seriju. Takođe, očekuje me još jedan film u rusko-srpskoj koprodukciji, u pitanju je ovaj put romantična komedija. Tu su još dvije premijere u Rusiji i ja mislim da će izaći dvije serije, i to na prvom programu ruske televizije, sa mnom u glavnoj ulozi”, zaključuje Biković.

Portal Analitika