Muzika

Dan prodavnica gramofonskih ploča 13. aprila u Štiglić kafeu

Praznik koji ljubitelji muzike širom svijeta iščekuju svakog proljeća, Record Store Day (Dan prodavnica gramofonskih ploča), će se obilježiti i u Podgorici 13. aprila 2019. godine.
Dan prodavnica gramofonskih ploča 13. aprila u Štiglić kafeu
Izvor

Štiglić Cafe u saradnji sa Gramofonske ploče Podgorica, FM Mirda su organizatori događaja na kojem će predstaviti i izložiti dio sopstvene, ali i kolekcije ljubitelja vinila koji su najavili dolazak na ovogodišnje okupljanje kolekcionara popularnog nosača zvuka.

Posjetioci će imati i priliku da na nekom od izloženih gramofona „zavrte“ muzičke naslove koji im privuku najviše pažnje, a sa prisutnima mogu podijeliti i svoju muzičku priču donošenjem albuma koje smatraju „ponosom“ kolekcije. Takodje, odredjeni dio ploca ce se naci u prodaji.
Kako organizatori navode, događaji poput ovog mogu podsjetiti na važnost specijalizovanih muzičkih prodavnica po kulturni život grada koji je po takvim radnjama dugo vremena bio prepoznat.

Početak druženja ljubitelja analognog zvuka zakazan je za 11 časova, a trajaće sve do kasnih popodnevnih sati.

danprodavnicaploca2

Dan koji je vratio ploče na veliku scenu

Record Store Day je nastao 2007. godine, sa idejom udruživanja ljubitelja muzike u očuvanju hiljada nezavisnih prodavnica ploča širom planete, kao kulturnog fenomena savremenog društva.

Svake treće subote u aprilu, praznik su tokom protekle decenije obilježili nastupi nekih od najvećih imena u svijetu muzike, poput Boba Dilana, Toma Vejtsa, Lenarda Koena, Igija Popa i mnogih drugih.

Prije svega, praznik je postao jedinstven po muzičkim naslovima izdatim i pripremljenim samo za ovu priliku. 

Zbog izuzetno ograničenih tiraža, ova izdanja su rezervisana samo za one najistrajnije ljubitelje koji su spremni često i prespavati ispred muzičke prodavnice kako bi obezbijedili najbolje mjesto u redu za kupovinu novog naslova omiljenog izvođača.  
 

Portal Analitika