Društvo

I studenti nezadovoljni primjenom modela 3+2+3

Studenti Univerziteta Crne Gore (UCG), nijesu zadovoljni primjenom 3+2+3 modela studiranja. Kako je za Dnevne novine kazao predsjednik Studentskog parlamenta UCG Danilo Jelovac, zbog brojnih nepravilnosti, studenti od Ministarstva prosvjete zahtjevaju usklađivanje zakonskog okvira sa novim, reformisanim modelom studija.
I studenti nezadovoljni primjenom modela 3+2+3
Dnevne novineIzvor

Naime, studenti su nezadovoljni jer su na pojedinim fakultetima nastava i ispitne obaveze preobimne, ali i zbog toga što stručna praksa ne funkcioniše. Sa druge strane, iz prosvjetnog resora DN su kazali da je potrebno da makar jedna generacija koja studira po novom modelu izađe sa fakulteta, odnosno završi visokoškolsko obrazovanje, kako bi se na pravi način cijenile njihove vještine i kompetencije.

Pitanje modela studiranja ponovo je nedavno pokrenuto na na Forumu Udruženja pravnika Crne Gore, gdje su učesnici skupa zaključili da model studija na pravnim fakultetima 3+2+3 nije dobar, jer, između ostalog, nije usklađen sa tržištem rada i ukoliko se ne riješi taj problem, oni predlažu uvođenje starog modela 4+1+3.

Predlog za izmjenu aktuelnog modela studiranja naći će se i u Prijedlogu za izmjene Zakona o visokom obrazovanju, koji je Univerzitet Crne Gore uputio Ministarstvu prosvjete. Naime, riječ je samo o jednoj od brojnih nepravilnosti ovog zakona, na koje su studenti ukazali.

Da su budući akademski građani nezadovoljni modelom studiranja 3+2+3, potvrdio je Dnevnim novinama i predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta Crne Gore (SPUCG) Danilo Jelovac.

On navodi da je Studentski parlament na početku mandata ovog saziva, a i zvaničnim dopisom od 23. januara, obavijestio resorno Ministarstvo prosvjete da je potrebno usklađivanje zakonskog okvira sa novim, reformisanim modelom studija.

“I prethodni saziv krovne studentske institucije Univerziteta Crne Gore koji je bio u mandatu u trenutku usvajanja novog reformisanog modela studija, ukazivao je na potencijalni problem i tada dobio garancije nadležnih institucija da će svi zakonski i podzakonski akti biti usklađeni sa novom stukturom studija”, predočio je Jelovac.

Ipak, on primjećuje da trenutno nije mnogo urađeno na planu usklađivanja zakonodavnog okvira koji bi na tržištu rada dao adekvatnu prepoznatjivost Bečelor i diplomi mastera.

Pomoćnica ministra prosvjete Mubera Kurpejović je Dnevnim novinama kazala da već 2017. kad su se radile izmjene Zakona o visokom obrazovanju,

Univerzitet Crne Gore je podnio zahtjev za akreditaciju svih programa po novom modelu, osim za regulisane profesije. Dodatno, kaže, jasno je da Zakon o visokom obrazvanju prati najbolju evropsku praksu jer je model 3+2+3 najzastupljeniji u zemljama Evropske unije, a uvođenje tog modela je bila i jedna od preporuka izvještaja o eksternoj evaluaciji rada visokoškolskih ustanova.
 

Portal Analitika