Kultura

Čekajući svemirskog Godoa

Ova naučno-fantastična komedija iskočila je prije franšize „Star Wars“ i poslije Kjubrikovog klasika „2001: A Space Odyssey“. Mogla je da dobije dio kolača popularnosti, ali producenti nažalost nijesu imali hrabrosti da je poguraju.
Čekajući svemirskog Godoa
ObjektivIzvor

Malo koji student režije uspio je da se već nakon prvih dana amaterskog rada efikasno plasira na zahtjevno filmsko tržište kao što je to učinio Džon Karpenter. No, oni koji su pratili njegovu studentsku fazu i radove krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih godina prošlog vijeka, nijesu se mnogo iznenadili njegovim uspjehom.

 

Crvenkasti obrt

Nakon učešća u kreiranju dva kratka filma (od kojih je jedan, „The Resurrection of Broncho Billy“, dobio Oskara) mladi Karpenter bio je spreman za veći poduhvat. Tako se rodilo ostvarenje „Dark Star“, čudnjikava naučno-fantastična komedija o istoimenom svemirskom brodu, čija je dosadnjikava misija uništavanja „negativnih“ planeta dobila crvenkasto-okrugli obrt.

Originalno, „Dark Star“ bio je  četrdesetpetominutni završni rad Karpentera i Dena O'Banona na Univerzitetu u Kaliforniji. Zahvaljujući dodatom materijalu (sve scene sa šašavim vanzemaljcem u obliku crvene lopte za plažu) pretvoren je u dugometražni film. Iako nije bio (i nažalost, nikada neće ni dobiti zasluženo priznanje) pretjerano velika zvijezda, O'Banon je kreirajući famoznog svemirka zapravo napravio i ono što će fanatici ovog žanra obožavati – preteču ostvarenja „Alien“.

 

Koncizna šala

To najbolje pokazuju kadrovi u kojima O'Banon (osim što je glumio, osmislio je i specijalne efekte i napisao scenario sa Karpenterom) juri „crvenu loptu“, odnosno maskotu broda, sa metlom. Još kada na to dodamo legendarni režiserski potez „snimanja lopte u liftu“, dovoljno smo rekli. Zvuči veoma poznato, zar ne?

- Film „Dark Star“ je kao da čekamo Godoa u svemiru - rekao je režiser jednom prilikom, podvlačeći da u njemu nema mnogo filozofiranja.

I tu je u pravu – koncizno šaljivo djelo sa hororističkim obrtima je tačno ono što bismo i očekivali od mladog Karpentera.

S obzirom na to da je „Dark Star“ „izletio“ prije kultne franšize „Star Wars“, a poslije Kjubrikovog klasika „2001: A Space Odyssey“, nije nelogično zaključiti da je mogao, po svemu sudeći, da ukrade dio kolača popularnosti. Nažalost, producenti nijesu imali ni sluha ni hrabrosti da ga poguraju, pa je Karpenterov film dugo bio prikazivan samo na malim mjestima.

Dovoljno je reći da je, na primjer, „Dark Star“ imao televizijsku premijeru u Ujedinjenom Kraljevstvu mnogo prije nego što je stigao do velikih bioskopa širom Evrope! Naravno, to mu kasnije nije zasmetalo da preraste u antologijsko djelo, bez obzira na nedostatke.

L. MURSELJEVIĆ

 

FOTO: bostonhassle.com

 

 

 

 

 

Portal Analitika