Društvo

CEDEM: Revolt i ogorčenje zbog događaja u Beranama

Povodom fizičkog nasilja i šovinističkih poruka usmjerenih protiv građanina Berana, Igora Tomkića i njegove porodice, kao i spaljivanja njihove imovine, želimo da izrazimo ogorčenje i revolt zbog činjenice da je tako nešto moguće u Crnoj Gori, saopšteno je iz CEDEM-a.
CEDEM: Revolt i ogorčenje zbog događaja u Beranama
Izvor

"Neshvatljivo je da na djelu kriminalni teror koji porodicu Tomkić, da bi sačuvali bezbjednost i dostojanstvo, dovodi u razumljivo iskušenje da se iseli iz Berana. Pritom, sve vrijeme od kada je Tomkić izložen nasilju, imamo neadekvatnu reakciju državnih vlasti, a samo izraze žaljenja  od strane opštinske uprave", dodaje se u saopštenju.

 Ukoliko ovaj slučaj ne dobije adekvatan policijski i pravosudni epilog, uključujući efikasno i zakonito kažnjavanje vinovnika besprimjernog nasilja, kako se dodaje, možemo samo konstatovati da je vladavina zakona u Crnoj Gori postala zaista upitna.

"S druge strane, Uprava Policije, kada je već dopustila eskalaciju nasilja, dužna je dokazati da je u stanju da garantuje slobodu i bezbjednost svakog građanina Crne Gore ili u suprotnom možemo postaviti pitanje svrsishodnosti njenog djelovanja u ovom obliku. Istovremeno, za nas je krajnje  zabrinjavajuće to što su nadležni organi i lokalna javnost demonstrirali očiglednu nemoć da se suprostave nekolicini nasilnika i zaštite sugrađanina, uprkos njegovim višemjesečnim upozorenjima i vapajima za pomoć. Međutim, danas je već jasno da odgovornost za zaštitu Tomkića treba da preuzme i cjelokupno crnogorsko društvo, a prije svega Ombudsman, nevladine organizacije za ljudska prava i mediji", poručuje se u saopštenju.

CEDEM nepokolebljivo vjeruje u otvoreno, antifašističko i slobodno društvo, baš kao i u pravednu državu u kojoj će se bez izuzetka garantovati sigurnost i dostojanstvo svim njenim građanima. Oko ovih vrijednosti ne može biti kompromisa niti je prihvatljivo da bilo koji nivo vlasti svojim nečinjenjem ili svojom neefikasnošću doprinosi stanju nasilja i šovinizma i prilikama u kojima će porodica Tomkić strahovati za svoje živote i imovinu. 

Portal Analitika