Abiznis

Otpušteno 1.488 činovnika, ima zloupotreba, zaključeno 518 ugovora bez saglasnosti Vlade

Da je Plan optimizacije uspješan i reformski projekat Vlade i Ministarstva javne uprave, svjedoči podatak da su ostvareni finansijski efekti otpuštanja 3,41 miliona eura u 2018. godini, a do planiranog perioda primjene ove mjere biće ušteđeno kumulativno 10,25 miliona eura. Na opšte iznenađenje, opštine bolje optimizuju sistem nego centralni nivo...
Otpušteno 1.488 činovnika, ima zloupotreba, zaključeno 518 ugovora bez saglasnosti Vlade
Predrag Zečević
Predrag ZečevićAutor
Portal AnalitikaIzvor
Tokom druge polovine 2018. godine, ukupno je otpušteno 1.488 opštinska i državna službenika, što je donijelo budžetsku uštedu od 3,41 miliona eura, pokazuje zvanična Analiza kratkoročnih efekata Plana optimizacije javne uprave. Analiza je ukazala i na izvjesne zloupotrebe, pa je ukupno zaključeno 518 ugovora o djelu bez saglasnosti Užeg kabineta Vlade i nadležne Komisije.
 "Ukupan pozitivan efekat primjena mjera Plana na smanjenje dinamike zapošljavanja u javnoj upravi možemo računati kao zbir efekata mjera optimizacije na centralnom nivou (671) i mjera optimizacije na lokalnom nivou (817), što iznosi 1.488 zaposlenih", konstatuje se u Analizi čije djelove objavljuje Portal Analitika.
Država i dalje zapošljava: Finansijski efekti bi bili daleko veći da opštine i naročito državni organi nijesu zapošljavali novu radnu snagu.
Tako je u izvještajnom periodu, došlo do zaposlenja 323 službenika, na određeno i neodređeno vrijeme. Od tog iznosa 209 je zapošljeno na centralnom, a  114 činovnika na lokalnom nivou. 
otkaz-trecaOsim toga, došlo je do zaključenja novih ugovora o djelu uz odobrenje Ministarstva finansija i Ministarstva javne uprave- ukupno 1.727 (1.145 na centralnom i 582 na lokalnom nivou). Zaključenje tih ugovora je bilo neophodno radi normalnog funkcionisanja tih subjekata.
"Značajan broj ugovora o djelu je istekao - ukupno 1.548, a  izazov u narednom periodu ostaju novozaključeni ugovori o djelu, koji su realizovani bez saglasnosti, njih 518. Uži kabinet je razmatrao i odlučivao po velikom broju zahtjeva, ukupno 3.937 zahtjeva, po svim osnovama angažovanja", piše u Analizi.
Opštine bolje sprovode optimizaciju: Analiza je pokazala iznenađujući trend, da lokalne samouprave se uspješnije nose sa optimizacijom, nego centralni nivo. 
"Kod lokalne uprave, javnim ustanovama i javnim preduzećima čiji je osnivač opština došlo je do apsolutnog smanjenja broja zaposlenih za 475, odnosno 3,9%. Znači da su, preko neto efekta smanjenja zaposlenosti kroz mjere optimizacije, lokalne uprave, službe i preduzeća dalje optimizovale broj zaposlenih, pa je kumulativni neto efekat smanjenja zaposlenosti – 475", pohvalili su autori Analize lokalne samouprave.
S druge strane, u javnom sektoru zabilježen je rast  broja zaposlenih najviše kod Ministarstva prosvjete – 339, dok je kod većine budžetskih korisnika u prosjeku došlo do pada broja zaposlenih. 
"Drugi veliki sektor, sektor zdravstva, koji se takođe suočava sa svim izazovima optimizacije kao i sektor obrazovanja, pristupio je ovom procesu sa više razumijevanja i sektorske podrške, te su zahtjevi sektora zdravstva za novim zapošljavanjem utemeljeni i u skladu sa racionalnim pristupum cijelom procesu", poručuje se u Analizi.
sluzbenikokZloupotrebe i nepoštovanje Plana optimizacije: U dokumentu se potencira nepoštovanje Plana, a prevashodno se  "misli se na nova zapošljavanja bez saglasnosti Komisije i Užeg kabineta, što je svojevrsna zloupotreba, tj. nepoštovanje Plana". 
"To je detektovano već kod prve analize za period jul-septembar 2018. godine, Naprimjer, kod ugovora o djelu, ukoliko radnik ode na bolovanje 15 dana, angažuje se novi, na ugovor o djelu, koji mu se ugovori na period od šest mjeseci ili godinu dana, a u međuvremenu se prvi radnik već vratio na posao", upozorava se u Analizi. 
Od oktobra raste broj zahtjeva za traženje saglasnosti od Komisije na sva zapošljavanja, ne samo na određeno i neodređeno, već i za ugovor o djelu.
 Kada su uvedena nova pravila, konkretno od oktobra 2018. godina, i obaveza da se treba tražiti saglasnost na sva zapošljavanja, izuzetno je porastao pritisak na Komisiju i na Uži kabinet.
"Broj zahtjeva za dobijanje saglasnosti raste, ali se istovremeno taj postupak i ustanovljava kao praksa, tako da se fenomen zloupotrebe polako smanjuje, odnosno postupak zapošljavanja bez saglasnosi Užeg kabinet. Očekuje se da se broj ovih slučajeva i kod radnog angažovanja, i kod ugovora o djelu, dalje smanjuje", primjećuju autori Analize.
Pozitivni efekti i pohvale: Da je Plan optimizacije uspješni i reformski projekat Vlade i Ministarstva javne uprave,  svjedoči podatak da su ostvareni finansijski efekti otpuštanja 3,41 miliona eura u 2018. godini, a do planiranog perioda primjene ove mjere biće kumulativno 10,25 miliona eura.
"Za očekivati je da će neto efekat i dalje raste, pa će ukupni fiskalni efekat u prvoj godini sprovođenja Plana optimizacije - takođe biti veći", primjećuju autori Analize.
31otkazTakođe, podaci pokazuju da je došlo do usporavanja daljeg zapošljavanja, došlo je i do ograničenja zapošljavanja u javnoj upravi, pa je prvi efekat da je proces u biti veoma pozitivan. 
Drugim riječima, pozitivan efekat je i samo usporavanje zapošljavanja. 
"To se potvrđuje i kroz odgovor na pitanje: Šta bi se stvarno desilo da uopšte nisu uvedene mjere ograničavanja zapošljavanja?Umjesto da rast zaposlenosti u uključenim institucijama na centralnom nivou bude 1,759 + 671, on je umanjen za efekat mjera optimizacije od 671, pa iznosi 1,088 novozaposlenih što je rast od 2,77%, umjesto rasta od 4,47%, koliki bi bio bez mjera optimizacije", konstatuje se u dokumentu.
Dakle, da nije bilo plana optimizacije, posebno ciljanih kratkoročnih mjera, za očekivati je da bi rast zapošljavanja u javnom sektoru u cjelini, bio znatno veći, što bi imalo veoma negativan fiskalni efekat na budžet.
U Analizi se se istče i snažna politička podrška za ovaj proces, koji po prirodi stvari nailazi na otpor institucija. 
"Drugim riječima, samo uz snažnu političku podršku procesu optimizacije, ukupni efekti mogu biti ostvareni, a to uključuje i postepeno prilagođavanje ovom procesu, odnosu jačanje svijesti da to nije proces „protiv“ neke konkretne institucije, već da dobrobit ukupnog sistema javne uprave i smanjenje pritiska na javne finansije", zaključuje se u Analizi.
Podsjetimo, Plan predviđa i dalje smanjenje broja zaposlenih. Naime, ukoliko se dosljedno bude ispoštovao ovaj dokument, broj zaposlenih u državnoj upravi, do 2020. godine, biće umanjen za pet odsto, odnosno ukupno 1.965 službenika od polazne vrijednosti, a broj rješenja o otpustu dobiće 10 odsto opštinara, odnosno njih 1.217.
Portal Analitika