Politika

Crna Gora doprinosi svjetskom miru

Ministar odbrane Predrag Bošković sastao se sinoć sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija, Antoniom Guterešom koji je pozdravio politiku koju Crna Gora vodi.
Crna Gora doprinosi svjetskom miru
Portal AnalitikaIzvor

On je podržao Crnu Goru u evropskim integracijama, istakavši da je naša zemlja prepoznata kao pouzdan partner u uspostavljanju saradnje na nivou šire međunarodne zajednice.

“Crna Gora i danas potvrđuje opredjeljenje da kontinuirano doprinosi svjetskom miru i prevenciji konflikata  učešćem u međunarodnim misijama i pravi je trenutak da se razmotre novi modaliteti izgradnje povjerenja i upravljanja konfliktima u cilju doprinosa izgradnji stabilnijih i mirnijih društava. Uvjeren sam da će Crna Gora ostati posvećena otvorenoj politici dobrosusjedstva kako bi, na konstruktivan način, doprinijela stabilnosti regiona”, dodao je Gutereš.

Bošković je istakao da Crna Gora počiva na principima na kojima su zasnovane UN, a takođe je ukazao i na snažnu posvećenost multilateralizmu i sistemu Ujedinjenih nacija kao organizaciji koja nastoji da obezbijedi miran, stabilan i prosperitetan svijet.

“Vlada Crne Gore odnosno Ministarstvo odbrane imaju konstruktivnu ulogu kada je region u pitanju, a primarni interes naše zemlje je da se u regionu održi stabilnost i nastavi dalji napredak, posebno u odnosu na evropske i evroatlantske integracije”, dodao je on.

Bošković je ocijenio da je u ovim izazovnim vremenima udruženo djelovanje neophodno, jer se države izolovano ne mogu izboriti sa bezbjednosnim izazovima i prijetnjama današnjice.

“Stoga, Crna Gora, kao jedna od najmlađih članica Ujedinjenih nacija, snažno podržava proces reforme te organizacije koja predstavlja nezamjenjivu platformu u promovisanju stabilnosti, saradnje i daljeg ekonomskog razvoja regiona, što je značajna podrška zemljama Zapadnog Balkana na njihovom putu daljih reformi i demokratizacije. Nema alternative multilateralizmu i Ujedinjenim nacijama kao njegovom stožeru, a Crna Gora će nastaviti sa proaktivnom ulogom jačanja mira i sprječavanja konflikata na globalnom nivou”, zaključio je on.

Portal Analitika