Politika

AJC za jačanje odnosa sa zemljama regiona na Balkanu

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović razgovarao je sa izvršnom direktorkom kancelarije Američkog jevrejskog komiteta (AJC) za Izrael Avital Leibovič.
AJC za jačanje odnosa sa zemljama regiona na Balkanu
Portal AnalitikaIzvor

Radi se o vodećoj globalnoj jevrejskoj organizacije, sa 34 kancelarije širom svijeta, koja svoje djelovanje u potpunosti usmjerava na pitanja i izazove sa kojima se suočava jevrejski narod i njegove zajednice.

Prema riječima izvršne direktorke Leibovič, Evropa je od izuzetne važnosti i za Izrael i za SAD, a Balkan kao geografski blizak region ima poseban strateški značaj u kojem AJC vidi priliku za jačanje odnosa sa zemljama regiona.

U tom cilju je i iniciran sastanak sa predsjednikom Đukanovićem, tokom kojeg su predstavljene mogućnosti za razvijanje saradnje kroz bilateralni okvir i trilateralu koja bi osim Izraela i Crne Gore, uključivala i SAD.

Leibovič je izrazila interes i spremnost organizacije da uspostavi odnose sa Crnom Gorom.

Predsjednik Đukanović je pozvao izvršnu direktorku Leibovič da u tom cilju sa svojim timom posjeti nasu zemlju, a AJC će pozivati predstavnike Crne Gore da uzmu učešće u raznim međunarodnim aktivnostima koje Komitet realizuje u Izraelu.

Portal Analitika