Politika

Perović vratila SDP-u na doradu inicijativu za razrješenje Jokića

Predsjednica Skupštine Opštine (SO) Kotor, Dragica Perović, vratila je danas Socijaldemokratskoj partiji (SDP) na doradu inicijativu za smjenu predsjednika kotorske opštine, Vladimira Jokića.
Perović vratila SDP-u na doradu inicijativu za razrješenje Jokića
Portal AnalitikaIzvor

U njenom obraćanju šefici Kluba odbornika SDP-a u kotorskoj SO, Bruni Lončarević, navodi se.

„S obzirom da ste mi 25. 3. u ime Vašeg Kluba odbornika, s supotpisnicima opozicionih klubova odbornika u SO Kotor (Klub DPS-a, SD-a i HGI-a), podnijeli pisani podnesak Prijedloga za razrješenje predsjednika Opštine Kotor, u skladu sa ovlašćenjima iz čl. 59 i 60, stav 1 i 2 Zakona o upravnom postupku, pozivam Vas, da u roku pet dana, od dana prijema ovog dopisa, vaš Prijedlog za razrješenje, uredite.

Naime, formalno pravno Vaš podnesak, po kvantitetu potpisnika Prijedloga za razrješenje, možda bi i mogao da se smatra da je u skladu sa normativima koji regulišu numerički podatak od 1/3, odnosno 11 (jedanaest) odbornika za podnošenje Prijedloga o razrješenju. I samo to! Međutim, sve ostalo je neuredno, što se vizuelno odmah uočava na prvi pogled na tekst podneska.

Prije svega, propratni dopis potpisuje 13, a Prijedlog 18 odbornika?! Isto tako, potpise ne prati puno ime i prezime potpisnika, što znači, da se ne može izvršiti identifikacija da li su svi potpisani odbornici u SO Kotor, ili nijesu. I pored najbolje volje, ni nikakvo gatanje mi ne može pomoći u tom dijelu, pa shodno tome potrebno je, da, prije svega, zbog toga isti uredite, a na šta sam bila u obavezi da vam ukažem“, navela je ona.

Kako je dodala, posrijedi je akt po kojem se treba postupati i koji će se, u krajnjem, naći i u arhivi SO Kotor.

„Takođe, neprihvatljive su i evidentne prepravke rednih brojeva koji se nalaze ispred potpisnika, što ga dodatno čini neurednim. A isto tako, elementarno je bilo da sve što ste naveli kao razloge za razrješenje dokumentujete“, navodi Perović.

To je, kaže ona, što se tiče forme i urednosti podneska.

„A pravno pozivam Vas da se u konačnom opredijelite koji član Zakona o lokalnoj samoupravi („Sl. List Crne Gore“, broj 2/18), čini osnov vašeg Prijedloga za razrješenje predsjednika Opštine Kotor? Ovo zato, jer samo jedan jedini član iz citiranog Zakona tretira problematiku razrješenja, sa imperativnim rokovima i smjernicama za dalji postupak i rad, a to je čl. 62 Zakona o lokalnoj samoupravi, odnosno čl. 55 Statuta Opštine Kotor, kao i čl. 136 Poslovnika Skupštine Opštine Kotor, koji dalje upućuje na egzaktnu primjenu imperativnih odredbi čl. 23, 24 i 25 Poslovnika SO Kotor.

U skladu s navedenim, pozivam Vas da u ostavljenom roku otklonite navedene nedostatke Prijedloga za razrješenje predsjednika Opštine Kotor, što je uslovna pretpostavka za dalje procesuiranje“, poručila je Perović.

Portal Analitika