Politika

URA: Veljović da kaže kad će kombi pustiti iz zatvora

Građanski pokret URA obratio se danas dopisom direktoru Uprave policije Veselinu Veljoviću u kojem od njega traže dodatne informacije o privremenom oduzimanju kombija koji je ta partija koristila u političkim performansima.
URA: Veljović da kaže kad će kombi pustiti iz zatvora
Portal AnalitikaIzvor

Iz URA podsjećaju da su nekoliko dana ulicama Glavnog grada sprovodili politički peformans vozeći kombi na kojem je bila istaknuta slika aktuelnog predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića i poruka “Kraj posljednjeg diktaktora”.

“Taj kombi policija je oduzela u filmskoj akciji 13 marta. Tom prilikom vlasniku kombija nijesu pružene informacije zbog čega je vozilo oduzeto i koja mu se krivična djela, eventualno, stavljaju na teret. Zbog toga sumnjamo da su kombi i njegov vlasnik kolateralna šteta političkog obračuna DPS-a sa našim pokretom.”, navode u URA.

Oni  od Veljovića traže informacije i odgovore na sljedeća pitanja- o kakvom se udesu radi i ko je u njemu učestvovao, zbog čega je došlo do sumnji da je baš ovo vozilo učestvovalo i koji tužilac je obaviješten i koje krivično djelo se stavlja na teret, imajući u vidu da je vozilo oduzeto na vještačenje.

Zatražili su i da se kombi u što skorijem roku vrati vlasniku vozila i da mu se tom prilikom dostavi izvještaj o izvršenom pregledu vozila. Naveli su i da vlasnik oduzeti kombi koristi kao osnovno sredstvo za obavljanje svojih poslovnih aktivnosti pa mu se činom privremnog oduzimanja vozila onemogućava rad i funkcionisanje čime mu se svakodnevno nanosi materijalna šteta i ugrožava njegova egzistencija.

Iz URE su podsjetili Veljovića da su ljudska prava i slobode, kao i pravo na rad garantovani Ustavom Crne Gore i evropskom Konvencijom o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Oni su naveli da će zbog ovog slučaja pisati Ombudsmanu, Unutrašnjoj kontroli i Savjetu za građansku kontrolu rada policije, ali i da će pismeno sa dokazima obavijestiti delegaciju EU u Crnoj Gori i predstavnike diplomatskog kora o represivnim aktivnostima Uprave policije.
 

Portal Analitika