Nema buke iz kafića u Nikšiću: Red zaveden kad su udarili po džepu

U Nikšiću je saobraćajna kultura za kratko vrijeme dovedena na zadovoljavajući nivo, a pooštrena je i kontrola poštovanja radnog vremena u ugostiteljskim objektima, kaže za Pobjedu načelnik Komunalne policije Novica Milović.
Nema buke iz kafića u Nikšiću: Red zaveden kad su udarili po džepu
Nova PobjedaIzvor

Posebno je zadovoljan jer pohvale dobijaju od građana.

“Sugrađani koji žive u centru hvale nas što smo eliminisali buku, na lijep način natjerali vlasnike ugostiteljskih objekata da poštuju odluku o radnom vremenu. U posljednje vrijeme posebnu pažnju posvećujemo oslobađanju parkirališta namijenjenih osobama s invaliditetom, pješačkih prelaza i zelenih površina, jer želimo i te prostore da “oslobodimo” kao što smo trotoare”, kaže Milović.

Komunalna policija sarađuje sa preduzećem Parking servis.

“Oni obrađuju podatke, prosljeđuju ih nama, a mi na osnovu toga pišemo prekršajne naloge vozačima koji nijesu poslali poruku. Takvih smo, u posljednja četiri mjeseca, procesuirali oko 1.800. Naša pravna služba, ukoliko vozač i nakon obavještenja ne uplati kaznu, vrši prinudnu naplatu”, objašnjava Milović proceduru.

Otkad je on na funkciji, komunalni policajsci ispisali su 2.754 prekršajna naloga.

“Samo na trotoare odnosi se 1.126 prekršaja, pješačke prelaze 343 i parkirališta za osobe sa invaliditetom 226. Na Trgu slobode nepropisno se parkiralo 85 vozača, kolovozu 74 i u raskrsnici 23. Imamo i naloga za parkiranje previše blizu pješačkog prelaza, a u isto vrijeme na neuređenim zelenim površinama parkiralo se 13 vozača, a na uređenim gotovo četiri puta više. Sankcionisali smo čak i “zatvaranje prilaza zgradama i kućama 20 puta”, kaže Milović.

On dodaje da su za vrijeme akcije “trotoar” od 10. decembra do 10. januara ispisali više od 670 naloga, a od početka ove godine zbog parkiranja na trotoaru kaznili su još 1.126 vozača.

Od početka godine, po raznim osnovama, Komunalna policija kaznila je vozače u 1.922 navrata.

Nikšićki ugostitelji su, samo u decembru i posljednjih nekoliko dana novembra, dobili 82 prekršajna naloga za nepoštovanje radnog vremena, a zanimljiv je podatak da su nakon novogodišnjih praznika ispisane svega dvije kazne.

“Sačinjeno je 126 zapisnika za žive svirke, jer svi ugostitelji dužni su da opštinskom sekretarijatu uplate taksu”, kaže Milović.

U toku je procedura donošenja nove odluke o radnom vremenu.

“Preostalo je da prijedlog usvoji Skupština opštine. Prema odluci ugostitelji će raditi do ponoći. Zimi će lokali raditi do 23 sata, izuzev petka i subote kada je predviđeno za sat duže radno vrijeme. Oni koji su registrovani kao noćni klubovi imaće produženo radno vrijeme, a takvih je pet objekata u Nikšiću”, kaže Milović.

Dodaje da je donošenju odluke prethodila sveobuhvatna analiza. Pored ostalog u obzir je uzeto i da, kako je pokazala analiza, lica u akloholisanom stanju, po izlasku iz lokala, u sitne sate, uništavaju mobilijar, saobraćajne znakove i zelene površine.

Nova odluka o radnom vremenu stupiće na snagu u maju, a komunalni policajci će do tada imati i nove aparate za mjerenje nivoa buke.

Dozvoljeno će biti do 65 decibela van objekta, što znači da će svi objekti morati da budu dobro izolovani, a podrazmijevaće se i da će zvučnici biti uklonjeni sa terasa.
 

Portal Analitika