Društvo

Policija prošla obuku za zaštitu LGBT osoba

Nekoliko nevladinih organizacija održalo je obuku o senzibilnom postupanju prema LGBTIQ osobama i zaštiti LGBTIQ osoba, namijenjenu policijskim službenicima Centra bezbjednosti Pljevlja i Odjeljenja bezbjednosti Žabljak. Obuka je održana u Pljevljima, a obuku je prošlo deset policijskih službenika.
Policija prošla obuku za zaštitu LGBT osoba
Portal AnalitikaIzvor

Nevladine organizacije LGBTIQ Socijalni Centar, Građanska alijansa i LGBT Forum Progres su naime, kroz partnersko djelovanje sa Ministarstvom za ljudska i manjinska i Upravom policije, u četvrtak, 21. marta 2019. godine, održali obuku namijenjenu policijskim službenicima CB Pljevlja i OB Žabljak, koja se odnosila na zaštitu i prihvatanje LGBTIQ osoba na lokalnom nivou.

Ova aktivnost je realizovana kroz projekat „Unaprjeđenje kvaliteta života LGBTIQ osoba na lokalnom nivou“, koji je finansijski podržan od strane Ministarstva za ljudska i manjinska prava, a u skladu je sa aktivnostima predviđenim Akcionim planom za ovu godinu za sprovođenje Strategije za unaprjeđenje kvaliteta života LGBTI osoba u Crnoj Gori 2019 – 2023.

Obuku su prošli policijski službenici koji do sada nisu pohađali slične obuke. Sama obuka sastojala se iz tri tematske oblasti i omogućila je učesnicima da se na neposredan način upoznaju sa LGBTIQ terminologijom, problemom nasilja nad LGBTIQ populacijom, društvenim mitovima i stereotipima i njihovoj ukorijenjenosti i rasprostranjenosti u manjim sredinama, kao i o institucionalnoj saradnji na unaprjeđenju bezbjednosti LGBTIQ zajednice. Pored stručnog tematskog dijela, učesnici obuka su imali priliku da razgovaraju sa LGBTIQ osobama koje su bile žrtve nasilja i diskriminacije, te da sa njima otvoreno pričaju o njihovim iskustvima i problemima sa kojima se susrijeću, kao i načinima na koji se problemi mogu riješiti kroz kontakt sa nadležnim institucijama.

Službenici CB Pljevlja i OB Žabljak, koji su bili polaznici obuke, su kazali da Uprava policija u kontinuitetu ostvaruje veoma dobru saradnju sa LGBTIQ zajednicom i da policijski službenici senzibilno postupaju sa ranjivim grupama među kojima je i LGBTIQ zajednica, te da se LGBTIQ osobe mogu obratiti policijskim službenicima u svakom momentu u slučaju potrebe za zaštitom ili savjetom.

Policija u svom radu i djelovanju štiti prava LGBTIQ osoba, a obuke namijenjene policijskim službenicima u vezi sa zaštitom LGBTIQ osoba će se nastaviti i biće organizovane i u drugim centrima i odjeljenjima bezbjednosti.

Portal Analitika