TV / Film

Crnogorski kratki filmovi na Beldocs festivalu u Beogradu

Dva kratka filma crnogorske produkcije deo su programa ovogodišnjeg dvanaestog izdanja Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs, koje će se održati od 8. do 15. maja u Beogradu.
Crnogorski kratki filmovi na Beldocs festivalu u Beogradu
Portal AnalitikaIzvor

Publika će na festivalu imati prilike da pogleda kratki film „Nekome svome“ (Ours) Seada Šabotića, i film „Sinovi smo tvog stijenja“ reditelja Ivana Salatića.

Kratki film „Nekome svome“ (Ours) je priča o brižnosti prema svojim precima i potomcima predstavljena kroz priču o crnogorskom bračnom paru koji posećuje imanje svog porekla gde su sada kuće rođaka koji žive u inostranstvu, a koje tokom godine posećuje jedino ovaj par.

Priča o čoveku kog proganja sumnja da u blizini njegove kuće leže kosti davno streljanog italijanskog vojnika, radnja je kratkog filma „Sinovi smo tvog stijenja“. Iako nema konkretnih dokaza da je vojnik tu sahranjen, Božidar smatra da ulegnuće u zemlji predstavlja dokaz tog groba. U nadi da će potvrditi svoju teoriju i uspeti da očisti zemlju od tog događaja, Božidar se okreće preostalim seljanima koji se sećaju tih vremena.

U okviru ovogodišnjeg izdanja Beldocs festivala biće predstavljeno više od 100 premijernih filmova iz celog sveta podeljenih u 14 selekcija, koji će se prikazivati u više bioskopskih dvorana. 

Premijernim prikazivanjem dokumentarnog filma “Linija života”, proslavljenog srpskog reditelja Darka Bajića, 8. maja održaće se svečano otvaranje festivala u Kombank dvorani. Reč je o filmu o životu i radu Darkovog oca, akademskog slikara Miloša Bajića.

 

O kvalitetu ovogodišnjeg festivalskog programa govori i činjenica da će tokom festivala biti  prikazana četiri filma koji su ove godine bili u nominaciji za Oskara za najbolji dugometražni dokumentarni film, kao i filmovi o Mihailu Gorbačovu, Papi Franji, i mnogi drugi, navodi se u saopštenju.

 

Portal Analitika