Društvo

Ozon: Riješiti slučaj porodice Stojanović, žive u nehumanin uslovima

Ekološki pokret ,,Ozon“ poziva premijera Duška Markovića i ministra održivog razvoja i turizma Pavla Radulovića da posjete  naselje u neposrednoj blizini basena crvenog mulja , tzv. ,,vukovarke“  i upoznaju se u kakvim nehumanim uslovima živi porodica Stojanovič,  jedina čiji porodični objekat nije obuhvaćen eksproprijacijom u toku prodaje KAP-a i prenošenja vlasništva na firmu UNIPROM.
Ozon: Riješiti slučaj porodice Stojanović, žive u nehumanin uslovima
Portal AnalitikaIzvor

Imajući u vidu, skoru posjetu premijera i ministra u čijem je resoru zaštita životne sredine, firmi UNIPROM  KAP, koju je obilježilo isticanje postignutih uspjeha i ulaganja, nikako ne možemo a da ih, kao i cijelu crnogorsku javnost, ne podsjetimo da postoje otvoreni ozbiljni problemi koji ugrožavaju javno zdravlje i životnu sredinu kakvi su baseni crvenog mulja i deponija industrijskog otpada koja se nalazi u krugu fabrike., a na čijoj sanaciji i remedijaciji nije urađeno apsolutno ništa, navodi se u saopštenju.

„Da budemo potpuno jasni smatramo da je primjer porodice Stojanović, koja je ostavljena da živi u opasnom, za život nebezbjednom okruženju, uz svakodnevno povećanje rizika od oboljenja uzrokovanim posledicama višedecenijskog zagađivanja životne sredine od strane KAP-a,  nešto što ne bi smjelo biti izostavljeno iz  fokusa pažnje Vlade Crne Gore , ekološke države“, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, očigledno socijalno nepravedan pristup prilikom eksporprijacije imovine na prostoru ,,vukovarki“, što bi trebalo da bude interesantno za državno tužilaštvo,  zaštitnika ljudskih prava i ostale nadležne institucije,  razlog je da se Marković i Radulović lično angažuju i utiču da se porodici Stojanović obezbjede uslovi za život u uslovima dostojnim čovjeka i vremena u kom živimo.

Ekološki pokret ,,Ozon“  će uputiti otvorena pisma i predsjedniku Crne Gore i gradonačelniku Glavnog grada Podgorice, kako bi i njih upoznali sa činjenicama i opasnostima kojima je izloženo zdravlje članova porodice Stojanović i pozvati ih da se uključe u pronalaženju najboljeg mogućeg rješenja.

 

Portal Analitika