Crna hronika

Dikić: Ništa protivzakonito nisam uradio u Crnoj Gori

U podgoričkom Višem sudu danas je nastavljeno iznošenje završnih riječi na suđenju za pokušaj terorizma na dan izbora 16. oktobra 2016. godine. Jedan od optuženih, Bratislav Dikić, kazao je da u Crnoj Gori nije uradio ništa protivzakonito, ali da osjeća moralnu krivicu što, kako je rekao, nije pročitao nečasne namjere svjedoka saradnika Saše Sinđelića.
Dikić: Ništa protivzakonito nisam uradio u Crnoj Gori
Portal AnalitikaIzvor

Sinđelić mu je, podsjetio je, tokom njihovog posljednjeg susreta, na rastanku, smijući se rekao da će se nakon skupa u Podgorici, koji je bio planiran za 16. oktobar, dogoditi upad u Skupštinu.

Kad sam ga pitao – kako to? – rekao mi je: ʼMa, poguraće se kao navijači. Vidimo se, ajdˈ zdravoʼ. Ovu rečenicu nisam shvatio ozbiljno i zaboravio sam je. Tokom svjdeočenja je ponovio nešto slično, i onda sam se sjetio te rečenice i obavijestio sudsko vijeće. Rekao sam da se osjećam moralno krivim što nisam ozbiljno shvatio ovu rečenicu“, rekao je Dikić.

On je ocijenio da je optužnica protiv njega zasnovana na neistinama, a njegova odbrana u potpunosti potvrđena. Poručuje da se nada da će sud donijeti pravednu presudu i osloboditi ga „sramne i lažne“ optužbe.

Istina je da nisam znao za ruske državljane Širokova i Popova (Moisejeva prim. nov), ni za ruske komandose, da nisam znao da je postojala kriminalna organizacija, da nisam postao njen član, da nisam znao za oružje, da nisam znao za kriminalni plan, da nisam poznavao nikog od optuženih i da nisam imao komunikaciju s njima, da ne poznajem nikoga iz DF-a i drugih političkih organizacija i da nisam imao komunikaciju s njima, te da nije trebalo da se sukobavljam s policijom u Crnoj Gori“, saopštio je Dikić i dodao da je u toku postpuka shvatio da je prevaren i nesvjesno uvečen u nečije igre, a da toga nije bio svjestan.

On tvrdi da je u Crnu Goru s optuženom Kristinom Hristić došao turistički, da su njihove fotografije ispred Skupštine sponatne, te da se ne bi šetao ispred parlamenta da je učestvovao u kriminalnom planu.

Prihvatio sam molbe Sinđelića da obiđem skup u Podgorici, ali sam tražio da se prije skupa vidimo s organizatorima. Hristić nije znala da sam planirao da obilazim neki skup, i ona je apsolutno nepravedno optužena u postupku“, rekao je Dikić, tražeći da mu se ukine pritvor u kojem se, kako je naveo, nalazi 892 dana.

Optužena Kristina Hristić tražila je u završnoj riječi od suda da je oslobodi bilo kakve odgovornosti.

U Crnu Goru sam otišla na romatnični vikend, a završila na produženom vikednu, koji traje skoro tri godine. Uvo me zabolje za politiku. Nisam slala nikakve poruke, niti sam imala ikakve namjere“, rekla je ona.

Optuženi Srboljub Đorđević poručio je da je nevin i da ne zna ništa o djelima koja mu se stavljaju na teret.

Božo Milonjić, advokat optužene Branke Milić, ocijenio je da nije „na jasan i nesumnjiv način“ dokazano da je njegova branjenica počinila djelo koje joj se stavlja na teret, zbog čega je predložio da je sud oslobodi.

Dejan Klikovac, advokat optuženog Milana Dušića, kazao je da su stvoreni uslovi da sud donese oslobađajuću presudu za njegovog branjenika.

Kada povežemo iskaze svjedoka saradnika Sinđelića i svjedoka (Mirka) Velimirovića, vidimo da Dušić nije znao za postojanje navodne kriminalne organizacije, za kriminalni plan, niti je imao ikakav zadatak. Kad je saznao da neće biti skupa zbog kojeg je došao u Podgoricu, pokušavao je da kupi kartu za povratak kući. On nije imao predstavu da su 16. oktobra trebalo da se održe izbori u Crnoj Gori. Sve ukazuje na činjenicu da su Dušić, Đorđević i (Dragan) Maksić bili dovedeni u zabludu boravka u Crnoj Gori“, istakao je Klikovac, tražeći istovremeno ukidanje pritvora za njegovog branjenika.

Suđenje se nastavlja sjutra u 8:30.

TOK SUĐENJA:

14:55 Suđenje se nastavlja sjutra u 8:30.

Hristić: Otišla na romantični vikend, završila na produženom

14:54 Optužena Kristina Hristić kaže da ni za šta nije kriva i da joj je savjest mirna.

2503kristinahristic

Cio svoj život bavim se umjetnošću. U Crnu Goru sam otišla na romatnični vikend, a završila na produženom vikednu, koji traje skoro tri godine. Uvo me zabolje za politiku. Nisam slala nikakve poruke, niti sam imala ikakve namjere, i zato molim sud da me oslobodi bilo kakve odgovornosti“, kazala je ona.

Đorđević: Čist sam prema narodu i Bogu

14:53 Optuženi Srboljub Đorđević rekao je da o djelima koja mu se stavljaju na teret ne zna ništa.

2503srboljubdjordjevic

Ništa mi nije jasno i ništa o ovome ne znam. Sve što sam rekao je istina i moja duša je čista kao suza. Ovdje sam kao nevin, čist sam prema narodu i Bogu“, poručio je on.

Dikić: Platio sam preveliku cijenu za grešku koja se zove Sinđelić

14:52 On je rekao da se nada da će sudsko vijeće donijeti pravednu presudu i osloboditi ga „sramne i lažne“ optužbe. Traži i da mu se ukine pritvor.

14:47Nisam učinio krivična djela za koja sam optužen. Znam da sam nesvjesno pogriješio kada sam prihvatio poziv Sinđelića da obiđem skup u Podgorici, koji nije ni održan. Pogriješio sam što sam došao u Crnu Goru u vrijeme izbora – iako to nije bilo zabranjeno – i što sam se fotografisao u blizini Skupštine – iako ni to nije bilo zabranjeno. Ovakve optužbe SDT-a najveća su kazna i sramota za mene. One povrjeđuju moju čast i poštenje“, poručio je Dikić.

14:43Iskreno sam vjerovao i vjerujem da je istina moja jedina i najbolja odbrana. Vjerujem da će na kraju istina pobijediti, a da će nečasni krivično odgovarati. Moja optužnica zasnovana je na neistinama. U sudskom postupku nije dokazano ništa protiv mene“, podvukao je Dikić.

14:40 On smatra da je njegova odbrana u potpunosti potvrđena.

Istina je da nisam znao za ruske državljane Širokova i Popova, ni za ruske komandose, da nisam znao da je postojala kriminalna organizacija, da nisam postao njen član, da nisam znao za oružje, da nisam znao za kriminalni plan, da nisam poznavao nikog od optuženih i da nisam imao komunikaciju s njima, da ne poznajem nikoga iz DF-a i drugih političkih organizacija i da nisam imao komunikaciju s njima, te da nije trebalo da se sukobavljam s policijom u Crnoj Gori“, naglasio je Dikić.

14:35 Platio sam preveliku cijenu za moju jedinu nesvjesnu grešku u životu, koja se zove Sinđelić Saša ili Sinđelić Aleksandar. Ali, bez obzira na sve, tužilac je u pravu: pritvor je na mene imao efekta. Ubuduće neću uvažavati neko lice koje se predstavlja rodoljubom“, rekao je Dikić.

14:25 Dikić je ponovio da se osjeća moralno krivim, ali kaže da ne može da prihvati nešto što svjesno i voljno nikada ne bi uradio, a za šta ga optužuje tužilaštvo.

14:23 Suđenje je nastavljeno.

14:10 Sutkinja je dala pauzu.

14:09 Dikić kaže da je u toku postpuka shvatio da je prevaren i nesvjesno uvečen u nečije igre, a da toga nije bio svjestan.

Rekao sam da se osjećam moralno krivim jer sam bio nesmotren prema svjedoku saradniku Sinđeliću, i jer nisam pročitao njegove nečiste namjere“, istakao je on.

13:55 On navodi da mu ni Velimirović nije pominjao detalje plana za protete u Podgorici.

13:50 Dikić je naglasio da mu Sinđelić nikda nije pomenuo da je tadašnjeg crnogorskog premijera, Mila Đukanovića, trebalo uhapsiti i likvidirati.

13:45 Optuženi kaže da mu je Sinđelić, tokom njihovog posljednjeg susreta, na rastanku, smijući se rekao da će se nakon skupa u Podgorici dogoditi ulazak u Skupštinu.

Kad sam ga pitao – kako to? – rekao mi je: ʼMa, poguraće se kao navijači. Vidimo se, ajdˈ zdravoʼ. Ovu rečenicu nisam shvatio ozbiljno i zaboravio sam je. Tokom svjdeočenja je ponovio nešto slično, i onda sam se sjetio te rečenice i obavijestio sudsko vijeće. Rekao sam da se osjećam moralno krivim što nisam ozbiljno shvatio ovu rečenicu“, naveo je Dikić.

2503bratislavdikic1

13:37 Dikić ocjenjuje da je javno prezentovana prepiska između njega i predsjednika Srbije, Aleksandra Vučića, samo neuspjeli pokušaj kompromitacije institucije predsjednika Srbije, te dokaz da su optužbe protiv njega (Dikića) zasnovane na političkoj osnovi.

13:27 Dikić je rekao da ne zna kako se neke fotografije završile u njegovom telefonu.

One nisu uslikane mojim mobilnim telefonima. Telefoni su nakon oduzimanja nezakonito korišćeni i na njima je nezakonito mijenjan sadržaj“, tvrdi on.

13:15 Optuženi kaže da se u Crnoj Gori ponašao kao turista.

Fotografije od 15. oktobra u Podgorici, koje je uslikala Kristina, su dokazi tužilaštva, a one su nastale sponatno, bez bilo kakve posebne namjere. Da sam u učestvovao u nekakvom planu, ne bih se, pobogu, šetao ispred parlamenta“, navodi on.

13:08 Dikić je uvjeren da u postupku nije potvrđen nijedan navod SDT-a protiv njega.

13:03Zar nije sumnjivo da se moje navodno učešće u nekakvom planu, na skupu u Podgorici, pominje samo u telefonskim razgovorima svjedoka SDT-a, Sinđelića i Velimirovića?“, pita Dikić.

12:57 Dikić tvrdi da ne poznaje političare iz DF-a, te da nije imao „bilo kakvu vrstu komunikacije“ s njima.

Optužnica je u odnosu na mene napisana proizvoljno i za nju ne postoje ni stvarni ni materijalni dokazi. U ovako izmišljenu priču normalan čovjek ne može povjerovati“, rekao je on.

Dodaje da na skupu u Podgorici nije trebalo da glumi kurira i da prenosi sredstva komunikacije između njemu nepoznatih lica.

12:54Sinđelić je (u iskazu) rekao da nije trebalo da učestvujem u sukobima sa policijom i da ulazim u Skupštinu, što je istina, jer ja u takvom nečemu nikad ne bih učestvovao. Takve planove Sinđelić mi nikad nije pomenuo“, kazao je Dikić.

12:50 Dikić kaže da je u Crnu Goru, sa Kristinom Hristić, došao iz privatnih razloga.

Prihvatio sam molbe Sinđelića da obiđem skup u Podgorici, ali sam tražio da se prije skupa vidimo s organizatorima. Hristić nije znala da sam planirao da obilazim neki skup, i ona je apsolutno nepravedno optužena u postupku“, rekao je optuženi.

2503bratislavdikic

12:49 Nikada nisam nikome poslao nikakvu provjeru za Slavka Nikića“, tvrdi Dikić.

12:45 Dikić tvrdi da ne poznaje Širokova i Popova (Moisejeva prim. nov) i druge optužene.

To znači da nisam mogao da postupam po uputstvima nekoga koga ne pozajem“, kaže on.

12:42 Dikić dodaje da je kroz postupak utvrđeno da on nije „svjesno i voljno pomagao Sinđeliću i nekom drugom, da učini neko krivično djelo“.

U ovom postupku branio sam se istinom. Istina je, ipak, pobijedila, i tako je saslušanjem svih optuženih, svjedoka, uvidom u listinge i izvještaje vještaka, potvrđena u potpunosti moja odbrana“, naglašava on.

12:38 On smatra da je optužnica protiv nega zasnovana na neistinitim navodima.

Saslušanjem svih optuženih i svjedoka i vještačenjem, utvrđeno je da nisam znao da postoji neka kriminalna organizacija, niti mi je to neko ponudio članstvo u njoj. Takođe, nije utvrđeno da sam nekome pomogao da učini neko krivično djelo. Utvrđeno je da nisam poznavao nikoga od optuženih, niti da sam imao komunikaciju s organizatorima kriminalne organizacije, kao ni s ostalim optuženima, pa mi nije jasno kako sam mogao da postanem član te kriminalne organizacije“, pita on.

12:37 On kaže da mu je Tužilaštvo ranije ponudilo da prizna krivicu i dobije kaznu od tri mjeseca zatvora.

Zašto bih priznao nešto što nikada nisam i ne bih uradio“, kaže Dikić.

12:35Siguran sam da nismo uspjeli da utvrdimo istinu u odnosu na mene, ali smo uspjeli da razjasnimo određene neistine. Nisam uradio ništa protivzakonito u Crnoj Gori i ne zaslužujem da se ovako postupa sa mnom“, rekao je Dikić, podsjećajući da se u pritvoru nalazi 892 dana.

12:34 Suđenje je nastavljeno, odbranu iznosi optuženi Bratislav Dikić.

12:15 Sutkinja Mugoša dala je pauzu.

Klikovac: Dušić doveden u zabludu

12:14Predlažem da sud donese presudu kojom se Dušić oslobađa, te da mu se ukine pritvor“, poručio je advokat Klikovac.

12:08Ispunjeni su uslovi da se moj branjenik oslobodi, jer nije dokazano djelo koje mu se stavlja na teret“, naglasio je Klikovac.

2503dejanklikovac

12:02 Advokat je ocijenio da je Velimirovićev iskaz lažan.

Sve ukazuje na to da on pokušava da prikrije da nikada nije kupio oružje, te da je u pitanju zavjera dvije države, koju trpe ovdje optuženi. Iz iskaza je jasno da su Sinđelić i Velimirović znali za postojanje kriminalne organ, a ostali ne“, rekao je on.

12:00Kada povežemo iskaze svjedoka saradnika Sinđelića i svjedoka Velimirovića, vidimo da Dušić nije znao za postojanje navodne kriminalne organizacije, za kriminalni plan, niti je imao ikakav zadatak. Kad je saznao da neće biti skupa zbog kojeg je došao u Podgoricu, pokušavao je da kupi kartu za povratak kući. On nije imao predstavu da su 16. oktobra trebalo da se održe izbori u Crnoj Gori. Sve ukazuje na činjenicu da su Dušić, Đorđević i Maksić bili dovedeni u zabludu boravka u Crnoj Gori“, istakao je Klikovac.

11:55Prvi put se nalazim u situaciji da dokazujem nevinost svog branjenika, iako pred sudom nije izveden nijedan dokaz o njegovoj krivici; branim ono što nije napadnuto. Jedini grijeh mog branjenika je što se koristio pravom na slobodu kretanja“, naveo je Klikovac.

11:52 On smatra da provedenim dokazima ništa nije dokazano.

11:51 Odbranu iznosi Dejan Klikovac, advokat optuženog Milana Dušića.

Milonjić: Sud da oslobodi Branku Milić

11:50 Milonjić je ocijenio da nije, na jasan i nesumnjiv način, dokazano da je Milić počinila krivično djelo koje joj se stavlja na teret.

Zato predlažem da je sud oslobodi krivično-pravne odgovornosti“, poručio je on na kraju.

11:49Sve poruke na koje se pozivao zastupnik optužbe izvučene se iz konteksta, da bi se Milić predstavila kao neprijatelj države, spreman da liši slobode predsjednika države“, rekao je on.

11:46 Milonjić se osvrnuo i na završnu riječ tužilaštva, rekavši da se ona svela na prepričavanje iskaza optuženih, bez iznošenja dokaza.

2503bozomilonjic1

11:43 Advokat smatra da u radnjama Milić nisu ostvarili svi elementi bića krivičnog djela.

Pa se zato ne može govoriti ni o pokušaju izvršenja krivičnog djela, a kamoli o njegovom izvršenju“, dodao je on.

11:41 Advokat je ponovio da je Branka Milić 15. oktobra 2016. u Podgorici bila „isključivo radi dogovora o promociji knjige i tribinama“.

Njeno društvo (Maksić, Đorđević i Dušić) toliko je opasno da specijalni tužilac nije smatrao za shodno da izmuzme snimke sa autobuske i željezničke stanice u Podgorici, iako su oni boravili tamo satima“, naglasio je Milonjić.

11:37Nesporno je da je Milić ostvarila komunikaciju sa svjedokom Mirkom Velimirovićem, ali nema nikakave komunikacije o dešavanjima u Podgorici. Da je okrivljena prevarena od ʼčestitog vojvodeʼ, govori i činjenica da je niko nije sačekao na Željezničkoj stanici“, naveo je Milonjić.

11:30 Branilac je ocijenio da Milić ne bi spavala u hostelu i putovala vozom da je član kriminalne organizacije.

Specijalni državni tužilac je precjenio Branku Milić i njene sposobnosti“, ocijenio je Milonjić.

11:28Ako optužnica bude rezultirala osuđujućom presudom, moraće da se otvoriti pitanje odgovornosti državnih organa koji su dozvolili da jedna ovakva grupa ugrozi čitavu državu“, rekao je advokat, dodajući da ne postoji nijedan materijalni dokaz da je Milić mogla prenositi poruke između pripadnika kriminalne organizacije.

11:25 Milonjić podsjeća da svjedok saradnik Saša Sinđelić u svom iskazu nije pominjao Branku Milić.

To je možda namjerno urađeno, da optužnica ne bi bila ʼsklopljenaʼ do perfekcije“, smatra on.

11:21Milić nije mogla izvršiti ni prekršaj protiv javnog reda i mira, a kamoli ono što joj se stavlja na teret. Dio okrivljenih se ne poznaje i prvi put su se vidjeli na optuženičkoj klupi, i oni pojedinačno i zajedno nisu članovi kriminalne grupe“, istakao je Milonjić.

11:18 Advokat ističe da iz izjava osuđenih lica, koje, kako kaže, predstavljaju ključni dokaz, nije poznato kako su Branki Milić i ostalim optuženima davane instrukcije.

11:13 Milonjić navodi da je razlog dolaska Branke Milić u Crnu Goru dogovaranje tribina i promocija.

11:10 On je podsjetio kako se Milić branila tokom postupka. Podsjetio je da je tvrdila da je „tipovana“ za dešavanja od 16. oktobra, te da su u to umiješani državni organi Srbije.

11:07 Odbranu iznosi Božo Milonjić, advokat optužene Branke Milić.

On kaže da se nada da će prilikom donošenja presude u ovom slučaju „preovladati građanska i ljudska hrabrost“.

Politička pozadina dominirala je tokom postupka. Ovaj proces treba vratiti tamo gdje mu je mjesto – polje pravde“, istakao je on.

11:05 Sutkinja Mugoša konstatovala je prisustvo optuženih, odbrane i tužilaštva.

Pred vijećem sutkinje Suzane Mugoše za krivično djelo pokušaj terorizma odgovaraju ruski državljani Eduard Šišmakov i Vladimir Moisejev, kojima se, kao i srpskim državljanima Nemanji Ristiću i Predragu Bogićeviću, sudi u odsustvu.

Na optuženičkoj klupi su Bratislav Dikić, lideri Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić i Milan Knežević, kao i službeni vozač DF-a Mihailo Čađenović.

Optužnicom su obuhvaćeni i srpski državljani/ke Dragan Maksić, Milan Dušić, Srboljub Đorđević, Branka Milić (sudi joj se u odsustvu) i Kristina Hristić.

Postupak protiv prevodioca DF-a Ananija Nikića je odvojen.

Portal Analitika