Kultura

Ulaganje u kulturu donosi dobrobit cijelom društvu

 Najstariji teatar u Crnoj Gori, Zetski dom, ušao je u još jednu važnu evropsku saradnju, ovoga puta kao nosilac projekta ADNICH - Jadranske mreže umjetničkih produkcija, koja za cilj ima bolji razvoj i zaštitu nematerijalnih kulturnih dobara
Ulaganje u kulturu donosi dobrobit cijelom društvu
Nova PobjedaIzvor

Prvi proizvod bila je predstava „Pobuna mornara“ koju je na tivatskim Pinama režirao Diego de Brea. Na konceptu Art Geto, u okviru ovog projekta, umjetnička direktorica Zetskog doma Lidija Dedović okupila je i međunarodni ansambl koji su činili glumci iz gotovo svih država bivše Jugoslavije. Projekat ADNICH Kraljevsko pozorište dobilo je u okviru programa Interreg IPA, prekogranična saradnja „ItalijaAlbanija-Crna Gora“, koji predstavlja pretpristupni program EU. 

Među partnerima u ovom projektu je i Međunarodni teatarski institut (ITI). Predstavnik ove svjetski uvažene organizacije Fabio Toledi za Pobjedu govori o važnosti ovog projekta, ali i doprinosu Međunarodnog teatarskog instituta kulturi u svijetu.

 - Projekat pripada Interreg programu i, baš kao što mu ime kaže, riječ je o saradnji različitih regija i nacija koje su bliske i u teritorijalnom i istorijskom smislu, ali ljudi, nažalost, nijesu toga u dovoljnoj mjeri svjesni - kaže Toledi. 

VRIJEDNOSTI 

U Italiji, konkretno u regiji Pulja, kako je naglasio, skoro ništa se ne zna o crnogorskom teatarskom sistemu, kao ni o tome šta se dešava u Albaniji. 

- Ne postavljamo pitanje koji su nam elementi zajednički, a koji nas posve razlikuju. Upravo ta znanja koja bi trebalo da imamo jedni o drugima jesu ono što čini suštinsku vrijednost Međunarodnog teatarskog instituta - napominje Toledi. 

On podsjeća da je institucija koju predstavlja osnovana 1948. godine, u vremenu nakon Drugog svjetskog rata, dok su rane bile još svježe, a ljudske žrtve brojane u milionima. - Tokom karijere radio sam mnogo u područjima zahvaćenim raznim konfliktima, sprovodio razna istraživanja, baveći se režijom i produkcijom. Iz iskustva znam da je srž konflikta zapravo nepoznavanje ljudi sa kojima i uz koje živimo. Upravo u tome se krije suštinska vrijednost projekta ADNICH. Upoznaćemo se bolje - naglašava Toledi. 

Jedan od ciljeva ADNICH je i otvaranje kancelarije Međunarodnog teatarskog instituta u našoj zemlji. 

- Moramo se truditi da započnemo proces, u okviru koga ćemo kasnije stremiti i otvaranju kancelarije našeg instituta u Crnoj Gori. Jako nam je stalo do toga. Inkluzija u ono što se dešava na međunarodnom nivou je veoma bitna. Inkluzija je zapravo sposobnost da budemo prepoznati među jednakima. Sjedište ITI je u zgradi Uneska u Parizu. Tu je stvoren i tu je pravo mjesto za njegovo istorijsko sjedište. Ali, generalno sjedište naše organizacije nalazi se u Šangaju, u zemlji koja ima toliko toga da ponudi kada je riječ o kulturi – napominje Toledi.

 ŠANSE 

Cilj koji je zacrtan projektom ADNICH u naredne dvije godine, kako je najavio, baviće se temama integracije emigranata u zapadno društvo i jednakosti polova u patrijarhalnom društvu. Prije početka projekta, podsjeća Toledi, sprovedeno je istraživanje na Univerzitetu Salento u Italiji. 

- Naučno istraživanje predstavlja temelj za sve aktivnosti kada je riječ o društvima obuhvaćenim projektom. Pritom, ne misli se samo na državljanstvo navedeno u pasošu. Pitanje je mnogo dublje – interesovalo nas je ko zaista živi na tom području. Tu je i pitanje statusa žena jako bitno. Ugnjetavanje žena ne dolazi spolja, dešava se u okviru porodice – naglašava Toledi. Kada je riječ o regijama obuhvaćenim projektom (Albanija, Crna Gora i Južna Italija), on smatra da se može govoriti i o prisustvu matrijarhata. 

- To je ogroman resurs za nas i konkretan teren na kome možemo raditi. To je suština pozorišta, pa i kada govorimo o klasičnom grčkom teatru. Njegov posao je da govori o onome što se događa, a ne da se bavi udaljenim idejama - napominje Toledi. 

VEZE 

Prema njegovim riječima, svako mjesto ima priču i sopstveno iskustvo koje je vrijedno ispričati svijetu. 

- Italija ima staru vezu sa Crnom Gorom, a u kom smjeru ćemo razvijati našu bliskost u ovom trenutku zavisi od toga da li ćemo stvarati prilike. Ovaj projekat ostvaruje upravo tu zamisao. Južna italijanska regija Pulja na taj način dobija šansu da sarađuje sa komšijama. Dati prostor geografskoj i kulturnoj bliskosti jako je bitno u ovom svijetu u kome još postoje ostaci kolonijalizma i u kome konflikti svakako postoje. Zavadi pa vladaj - to je poznato geslo. Upravo zato moramo stvarati prilike da se upoznamo i živimo zajedno, to je drugačiji način – naglasio je Toledi.

Opširnije u Pobjedi
 

Portal Analitika