Društvo

De Bol: Crna Gora pouzdan partner Europola

Izvršna direktorka Europola Katrin De Bol je u intervjuu za TVCG poručila je da je Crna Gora pouzdan partner Europola i agencija država Evropske unije za sprovođenje zakona u rješavanju savremenih bezbjednosnih izazova i prijetnji.
De Bol: Crna Gora pouzdan partner Europola
Portal AnalitikaIzvor

De Bol, kojoj je posjeta Crnoj Gori radi prisustva Međunarodnoj konferenciji „Zajednički odgovor u oblasti suzbijanja ilegalnih migracija i njihovog uticaja na terorizam“ bila prva posjeta regionu, je kazala da crnogorska policija može računati na podršku Europola u daljem jačanju resursa i kapaciteta u borbi protiv kriminala.

Ona je naglasila da je važno da se pitanje upravljanja ilegalnim migracijama rješava zajedničkim naporima zemalja regiona i Evropske unije.

De Bol je prisustvovala Međunarodnoj konferenciji „Zajednički odgovor u oblasti suzbijanja ilegalnih migracija i njihovog uticaja na terorizam“ koja je održana 20.03.2019. godine, u hotelu Splendid u Budvi, a čiji je organizator i domaćin bila Uprava policije.

Direktor Uprave policije Veselin Veljović je imao sastanak sa izvršnom direktorkom Europola Katrin De Bol tokom održavanja ove Međunarodne konferencije. Veljović i De Bol su na sastanku poručili da će kvalitetna i partnerska saradnja Uprave policije Crne Gore i Europola biti još snažnija u narednom periodu, sa konkretnim aktivnostima koje se tiču zajedničke borbe protiv transnacionalnog kriminala, među kojima su krijumčarenje droga, potencijalne prijetnje od terorizma, finansijski kriminalitet i druge savremene bezbjednosne prijetnje.

De Bol je zahvalila direktoru na pozivu da učestvuje na Međunarodnoj konferenciji u Budvi i čestitala na organizaciji konferencije, ocjenjujući da je konferencija bila uspješna, te da treba da posluži kao primjer kako dalje graditi zajedničke kapacitete i jedinstvene odgovore u rješavanju bezbjednosnih izazova važnih za region.

Na Međunarodnoj konferenciji je učestvovalo oko 70 učesnika iz 13 zemalja. Učesnici su bile delegacije policija iz svih država regiona i nekoliko zemalja Evropske unije (Njemačke, Italije, Austrije, Grčke, Hrvatske i Slovenije), kao i predstavnici međunarodnih organizacija među kojima su i EUROPOL i IOM i ambasada stranih država u Crnoj Gori.

Portal Analitika