Društvo

Treća Pokrajinska smotra recitatora na crnogorskom jeziku

Treća Pokrajinska smotra recitatora na crnogorskom jeziku učenika osnovnih i srednjih škola sa teritorije AP Vojvodine održana je u Crnogorskom kulturnom centru u Lovćencu. Učenici iz 15 škola su se takmičili u tri uzrasne kategorije govoreći odabrane tekstove crnogorskih književnika.
Treća Pokrajinska smotra recitatora na crnogorskom jeziku
Portal AnalitikaIzvor

Svi učesnici smotre su na poklon dobili knjige iz crnogorske književnosti, a nagrada za najuspješnije takmičare i njihove nastavnike je putovanje na Cetinje, posjeta Fakultetu za crnogorski jezik i književnost i obilazak kulturno istorijskih znamenitosti prijestonice Crne Gore.

Pobjednik u kategoriji za niži uzrast je Todor Tušup učenik Osnovne škole “Nikola Đurković” iz Feketića, dok su Boris Hajdu iz Osnovne škole “Petar Petrović Njegoš” iz Vrbasa i Dragana Nešković iz Osnovne škole “Branko Radičević” iz Ravnog Sela podijelili prvo mjesto u takmičenju za srednji uzrast. U kategoriji srednjoškolaca prvo mjesto osvojila je Vladica Kljajić učenica Gimnazije “Žarko Zrenjanin” iz Vrbasa.

Nagrade najboljim uručio je publicista i istraživač crnogorske dijaspore Nenad Stevović.

Organizator smotre je Crnogorsko kulturno prosvjetno društvo “Princeza Ksenija” iz Lovćenca u saradnji sa Fakultetom za crnogorski jezik i književnost sa Cetinja, uz podršku Ministarstva kulture, Ministarstva prosvjete i Generalnog konzulata Crne Gore u Srbiji.

Portal Analitika