Kultura

Koitus za divne grešnike

Naslovna numera je „samo“ pjesma djevojke koja otkriva strastvenu vjeru u Boga... S tim što je u četvrtom stihu već nalazimo u felacio pozi, a u četvrtoj strofi već sluti na sveštenika koji zavodi maloljetnicu... ili možda obratno.
FOTO: pinterest.com / merchbar.com
FOTO: pinterest.com / merchbar.com
Objektiv/PobjedaIzvor

Kada je kao djevojčica prvi put ušla u katoličku crkvu, Madona je znala da se kao grešnici rađamo i grešnici ostajemo cijelog života. Biti katolik - za nju, njenu majku, muža Šona Pena i bilo koga iz okruženja - značilo je uvijek i prije svega osjećaj krivice.

Strastvena vjernica

Vjerovali ili ne, Madonina karijera je prije tri decenije bila na potpunoj stranputici, uništena neuspjehom popljuvanih albuma „Shanghai Surprise“ (1986) i „Who's That Girl“ (1987)... I sve što je početkom 1989. željela jeste da je ne prepoznaju po propalom braku sa Šonom Penom.

Imala je 30 godina, taman onoliko koliko je imala njena majka kada je umrla. Pjesmu „Like a Prayer“ napisala je za nekoliko sati. Njen producent Patrik Lambert opisao ju je kao spoj najprovokativnih okidača koje je iko ikada povukao u nekoliko stihova.

Album „Like a Prayer“, četvrti u Madoninoj karijeri, objavljen je 21. marta 1989. godine. Posvetila ga je majci, ocu, krivici koju osjeća pred njima zbog privatnih promašaja. „Like a Prayer“ je „samo“ pjesma djevojke koja otkriva strastvenu vjeru u Boga... S tim što je u četvrtom stihu već nalazimo u felaciopozi, a u četvrtoj strofi već sluti na sveštenika koji zavodi maloljetnicu... ili možda obratno!

02-madonna

Na koljenima

Pjesma nosi kompletnu ploču, koja za Madonu Luizu Čikone nije bila samo povratnička, već iskupljenička. Sa 30 godina, znala je da ona krivica nikad neće proći, da je dio nje, da baš tako i treba da bude. Kritičari su obožavali njenu ciljanu dvosmislenost, kompleksnost.

Madona je insistirala na tome da pjesmu sama napiše i producira, dokazujući se kao autorka... Vokalno, nije imala zahtjevniju pjesmu tokom karijere - sa refrenom koji neočekivano skreće u ritam za ples, prije nego što je opet spusti na koljena. U pozu molitveili koitusa... Đavo će znati.

Kako se samo Vatikanu nije dopao spot Meri Lambert! Dama koja se krajem osamdesetih proslavila spotovima za pjesme Eni Lenoks, Mika Džegera, Vitni Hjuston, Stinga, Debi Heri i svih Madoninih hitova iz rane faze karijere–namijenila je Luizi Čikone ulogu svjedoka ubistva druge djevojke.

03-kaver-ploce

Rajske kapije

U bijegu od rasista koji lažno optužuju tamnoputog mladića, ona nalazi pribježište u crkvi. Dok kleči pred raspećem sveca sa likom upravo onog nepravedno optuženog, krstovi počinju da gore u stilu rituala Kju-kluks klana. U snu ona stiže i da poljubi crnog sveca prije nego što se, u vrtoglavom kovitalcu krivice, tabua, neizvjesnosti, mističnosti - nađe pred rajskim kapijama tamnice svog voljenog.

Naravno, Vatikan je osudio spot, desetine konzervativnih porodica bunile su se protiv emitovanja, pa je čaki kompanija Pepsi bojkotovana jer je u reklami za piće koristila detalj iz spota...

„Like a Prayer“ je na pet Madoninih koncertnih turneja, u posljednje tri decenije, bila jedna od udarnih pjesama. Posljednji put tokom „Rebel Heart“ 2016. godine. I nema više nikoga ko ovaj hit smatra bilo čim, osim himnom potpunog predavanja, posvećivanja, prepuštanja iracionalnom osjećaju po kom se prepoznaju neki divni grešnici.

Tu negdje je i zapisan DNK, lična karta i identitet onih kojima je Madonina „Molitva“ poput himne. Baš tamo gdje suista boljka, slabost i grijeh, jedini zajednički imenitelj.

S. STAMENIĆ

Portal Analitika