Kultura

Previše pristojna plejlista

Nedostatak hemije između Čarlija i djevojčice koju čuva toliko je bolno očigledan, da će vam se činiti da su se epizode, koje traju od 22 do 28 minuta, odužile i na uru, uru i po.
FOTO: indiewire.com / imdb.com
FOTO: indiewire.com / imdb.com
Objektiv/PobjedaIzvor

Harizma Idrisa Elbe je toliko snažna, da poslije skoro svakog njegovog filma imate osjećaj kako ga je data uloga „ometala“ u obavljanju posla. Preciznije, da je njegov lik mogao biti napisan; da režiser nije uspio da izvuče maksimum iz njega; da bi sve bilo mnogo bolje kad bi neko mogao da prepozna kakve ga to role okreću naglavačke i tjeraju da da obožava svoju profesiju.

Isti osjećaj

Kada je saopšteno da će Elba biti glavni glumac i kokreator Netfliksove serije „Turn Up Charlie“, uz Gerija Rajha, činilo se da je konačno došao taj čas da vidimo ulogu skrojenu po njegovoj mjeri. Međutim, osjećaj je ponovo isti.

Elba ponovo izgleda kao da je dobio ulogu koja nije dorasla njegovoj harizmi, a njegov projekat kao mediokritetski proizvod koji je gledljiv samo zbog velike zvijezde.No, to je čak i najmanji problem prve, osmodjelne sezone Netfliksove komedije o atipičnoj dadilji...

Glavni junak serije je zgodnjikavi londonski di-džej koji je prije mnogo godina zapalio scenu instant hitom, utrošio dragocjenih pet minuta slave na narkotike, žurke i djevojke – i pao u totalni zaborav.

Starmalo derište

Čarli priliku da se vrati na scenu vidi u Dejvidu (Džej Džej Feild), drugaru iz djetinjstva koji napušta Holivud na vrhuncu glumačke karijere i vraća se u London sa suprugom, megapopularnom di-džejkom Sarom (Pajper Perabo) i jedanaestogodišnjom kćerkom Gabrijelom (Frenki Hervi). Problem je samo u tome što bogati i gigauspješni bračni par ne nudi Čarliju muzički posao, već poziciju dadilje.

Uprkos tome što je Gabrijela, od milošte Gabs, uspjela da izludi svaku nanu do sada, što iritantnim zanovijetanjem, što ponižavajući ih situacijama u kojima, na primjer, paradira kućom sa njihovim vibratorima – našao se neko kome je taj posao ipak previše bitan da bi odustao.

02-gabrijela

Glavno pogonsko gorivo prve polovine priče trebalo bi da bude ratno stanje koje nastaje u trenutku kada iritantna, starmala djevojčica shvati da je izgubila rat protiv roditelja. Nažalost, ne samo što komedije nema ni u tragovima, već je nedostatak hemije između Gabrijele i Čarlija toliko bolno očigledan, da će vam se činiti da su se epizode, koje traju od 22 do 28 minuta, odužile i na uru, uru i po.

Dosada vijeka

Sa jedne strane imate nepobjedivo derište, totalno nešarmantno, miljama daleko od djece genijalaca poput Šeldona Kupera („Young Sheldon“), a poražavajuće slično svim klišeiziranim razmaženicima kojima je samo potrebna ljubav da bi otkrili „zlatno srce“.

S druge strane je momak koji je toliko pristojan, da nećete moći da povjerujete da je iza njega prošlost satkana od droge, alkohola i čipkastih gaćica. Za osobu koju igra Elba, Čarli je dozlaboga nespecijalan, bolno dosadan.

Zapravo, možda je „Turn Up Charlie“ serija bitna samo zbog jedne stvari: konačnog priznanja da Elba možda uopšte nema talenat koji „najavljuje“ njegova harizma. Budući da je i sam di-džej i muzički producent, jasno je da mu je taj sloj serije bio više nego važan. Kako je onda uspio da ne kaže apsolutno ništa o temi koja mu je u krvi?

Ubitačan remiks

„Turn Up Charlie“ nema nijednog pravog konflikta, izazova, prepreke koja spaljuje i iz temelja izgrađuje glavnog junaka. Štogod je Elba želio da kaže o di-džej sceni, to je na kraju ispalo zanimljivo samo njemu, nikako publici.

Da ne govorimo o tome da je od njegovih muka mnogo zanimljivije kontroverzno pitanje u vezi sa sporednim likovima - da li roditelji imaju pravo na djecu kada čak ni zbog njih ne mogu da se odreknu načina života koji ih povređuje?

Netfliks još nije potvrdio snimanje druge sezone, ali Elba jeste natuknuoda ima plan za nastavak. Pitanje je može li što da izvuče iz likova koje je osmislio, s obzirom na to da je ovdje demonstrirao skoro potpuni nedostatak sluha za komediju.

Ako se Čarli vrati, svakako bi bilo bolje da ne računa na staru, previše pristojnu plej listu. Ubitačan remiks je minimum koji mu je potreban da preživi u svijetu vrhunske TV produkcije.

M. I.

Portal Analitika